ZUPY z WARZYW
· masło 2 dag
· płatki owsiane 2 łyżki
· por 1 szt
· natka pietruszki 1 szt
· bulion jarzynowy 2 szklanki
· śmietanka 2 łyżki
· ser żółty 2 łyżki
· szczypiorek posiekany 4 łyżki
Masło rozgrzać w garnku, wsypać płatki owsiane i lekko podsmażyć. Por oczyszczony pokroić w cienkie talarki. Włożyć do garnka z płatkami, zalać bulionem i gotować 20 minut. Zdjąć garnek z kuchenki, dodać śmietany, ser i natkę pietruszki, wymieszać. Posypać szczypiorkiem.
· buraki ćwikłowe 50 dag
· mąka 3 dag
· kości 25 dag
· sól 1 szczypta
· włoszczyzna 25 dag
· cukier 1 szczypta
· ziele angielskie 1 szczypta
· liść bobkowy 1 szt
· cebula 1 szt
· czosnek 1 ząbek
· zakwas burakowy 1 szczypta
· koperek zielony ½ pęczka
· śmietana ½ szklanki
· jajka 3 szt
· pieprz 1 szczypta
Warzywa i kości opłukać, oczyścić, obrać, pokroić, dodać sól i przyprawy, ugotować wywar. Odcedzić wywar podprawić śmietaną i mąką, zagotować, dodać zakwas burakowy i cukier do smaku, jeżeli potrzeba dodać soli. Ugotować jajka na twardo, obrać, podzielić na 5 części wzdłuż i wyłożyć do wazy.
· rosół warzywny 1, 1/4 litra
· botwina 2 pęczki
· śmietana 1/2 szklanki
· kwas burakowy 1/4 litra
· sok z cytryny 1 szt
· masło 2 łyżeczki
Botwinkę umyć, buraczki z botwinki obrać. Wszystko pokroić na kawałki. Botwinkę i buraczki poddusić w małej ilości wody z dodatkiem masła, dodać rosołu, podprawić kwasem burakowym, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Wyłączyć zupę i dodać śmietanę.
· brokuły 50 dag
· rosół 1,5 litra
· masło 3 łyżki
· mąka 4 łyżki
· śmietana gęsta 2 łyżki
· natka pietruszki 1/2 pęczka
Brokuły umyte podzielić na różyczki. Twarde łodygi pokroić na małe kawałki. Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej brokuły i dusić kilka minut. Warzywa oprószyć mąką, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zalać gorącym wywarem. Zupę gotować 15 minut do miękkości brokuł. Zmiksować blenderem, posypać natką pietruszki i śmietaną i podawać
· grzyby suszone 3 dag
· sherry wytrawne 75 ml
· wywar z grzybów 800 ml
· trybula 1 pęczek
· włoszczyzna 1 pęczek
Grzyby suszone namoczyć w sherry 2 godziny, osączyć i dusić 30 minut w 150 ml wywaru z grzybów. Włoszczyznę obraną cienko pokroić, masło roztopić w garnku i mieszając dusić na nim warzywa 5 minut. Zalać je pozostałym wywarem z grzybów. Do zupy dodać grzyby razem z wywarem, w którym się dusiły. Doprawić solą i pieprzem i pozostawić na 4 minuty na małym ogniu. Trybulę opłukać i osączyć, oberwać listki i posiekać drobno. Rozlać do talerzy.
· bulion drobiowy 6 szklanek
· tarta bułka 10 dag
· ser gruyere 10 dag
· mąka 5 dag
· zielona pietruszka 3 łyżki
· jajka 2 szt
· gałka muszkatołowa 1 szczypta
Wymieszać tatą bułkę, utarty ser, mąkę, jajka i zieloną pietruszkę, dodać przyprawy. Dokładnie wyrobić masę, formować z niej kulki wielkości czereśni. Kulki wrzucać do wrzącego rosołu, gotować, ostudzić i natychmiast podawać.
· marchewka 2 szt
· seler 15 dag
· bulion wołowy 1,5 litra
· masło 3 dag
· grysik 6 dag
· jajko 1 szt
· natka pietruszki 1 łyżka
Warzywa opłukane pokroić w cienkie paski 5 cm. Bulion podgrzać, dodać warzywa i gotować do miękkości. Masło utrzeć na puszystą masę. Mieszając dodawać stopniowo grysik, wbić jajko. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Odstawić masę na 30 minut. W szerokim garnku zagotować dużą ilość osolonej wody. Z masy grysikowej, używając dwóch łyżek, uformować kluski i dawać do wody. Pozostawić w garnku 20 minut, ale nie gotować. Bulion z warzywami podgrzać, wlać do filiżanek i do każdej włożyć kilka klusek i posypać natką pietruszki.
· masło 5 łyżek
· ziemniaki 5 szt
· mąka 6 łyżek
· mleko 4 łyżki
· wywar z mięsa 1,5 litra
· soda 1 szczypta
Ziemniaki ugotowane obrać i zetrzeć na tarce. Masło rozetrzeć i zmieszać z ziemniakami. Dodać żółtka, mleko, sól, sodę oraz pianę ubitą z białek i mąki. Na brytfannę posmarowaną masłem, położyć cienką warstwę masy, wyrównać. Upiec w piekarniku, pokroi w małe romby. Podawać z wywarem mięsnym
· kostki bulionu 2 szt.
· woda wrząca 1/2 litra
· żółtko 1 szt.
· natka pietruszki 1 pęczek
Kostki bulionu rozpuścić we wrzątku. Do żółtka w garnuszku wlać parę łyżek gorącego bulionu, wymieszać. Rozlać na porcje i do każdej dodać posiekaną natkę pietruszki.
· cukinie 2 szt
· ryż 10 dag
· masło 5 dag
· koperek 1/2 pęczka
· mleko 300 ml
· marchew 1 szt
· jogurt natualny 250 ml
· curry 1 szczypta
W litrze wody z masłem i łyżeczką soli ugotować posiekana cebulę, plastry marchewki, dodać pokrojoną cukinię i ryż. Gotować 20 minut, dolać mleko, zagotować. Dodać curry, pieprz i posiekany koperek, zestawić z ognia, zaciągnąć jogurtem roztrzepanym z jajkiem.
· jogurt 4 buteleczki
· ogórki świeże 20 dag
· olej słonecznikowy 2 łyżki
· czosnek 4 ząbki
· orzechy włoskie 4 szt
· koperek posiekany 2 łyżki
Ogórki umyte, obrane pokroić w kostkę. Orzechy zmielić, wymieszać z roztartym z solą , czosnkiem i olejem. Wszystkie składniki dodać do jogurtu, rozkłócić, doprawić do smaku solą. Zupę wlać do wazy, posypać koperkiem i oziębić w lodówce.
· czosnek 6 ząbków
· oliwa z oliwek 1/4 łyżki
· miękisz ze świeżej bułki 1,5 kubka
· pomidory 3 szt
· papryka w proszku 1 łyżeczka
· chili 1/2 łyżeczki
Czosnek przecisnąć przez praskę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać bułkę i smażyć na średnim ogniu 3 minuty. Obrać i posiekać pomidory, wsypać paprykę w proszku i chili, dolać 1 litr wody.Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 1/2 godziny. Jajka lekko ubić i wlewać je do gotującej się zupy. Po dwóch minutach rozlać na talerze, obficie posypać pietruszką.
· bulion drobiowy 2 kostki
· kalafior 1/2 szt
· brokuł 1 szt
· fasola szparagowa żółta 20 dag
· zielony groszek 15 dag
Kalafior i brokuły oczyścić, podzielić na małe różyczki, łodygę brokuła pokroić w plasterki. Z fasolki strąki podzielić na kawałki. Marchewkę obraną pokroić w małą kostkę. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem gorącym. Gotować na małym ogniu 20 minut. Groszek oczyszczony dodać do zupy na 6 minut przed końcem gotowania. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem sokiem z cytryny.
· małże ugotowane 30 dag
· fasola czerwona 1/2 szklanki
· marchewka 1 szt
· pietruszka 1 szt
· ...
maarcin260