Zalewajka z kurek
Początek formularza
Składniki: • 1 kg kurek • 250g warzyw • 2+2 łyżki masła • 2 łyżki mąki • sól, pieprz • 1 szkl. soku z kiszonej kapusty • 2l wody Sposób wykonania: Świeże kurki należy bardzo dokładnie umyć, pokroić w paski i udusić z dodatkiem przypraw i 2 łyżek masła. Nastawić wodę, dodać oczyszczone, umyte i rozdrobnione warzywa i gotować, a gdy warzywa "zmiękną", dodać uduszone kurki. Zupę zagęszczamy "zaklepajką" z mąki i masła. Zasmażkę przed wlaniem do zupy rozprowadzamy zimną wodą. Do smaku dodać sól, pieprz, sok z kiszonej kapusty. Smak zalewajki powinien być zdecydowanie kwaskowaty. Jako dodatek ziemniaki gotowane, okraszone słoniną lub polane gęstą śmietaną.
tatanka.com