Tort z kremem truskawkowo - serowym.doc

(28 KB) Pobierz
TORT Z KREMEM TRUSKAWKOWO - SEROWYM

               TORT Z KREMEM TRUSKAWKOWO - SEROWYM

 

Ciasto:

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

6 jaj

½ łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

 

Krem do dekoracji:

50 dag mielonego twarogu

10 dkg śmietany 30%

½ l śmietany 36%

8 łyżek miodu

skórka z 2 cytryn

sok z ½ cytryny

cukier waniliowy

½ szklanki soku jabłkowego

5 łyżek żelatyny

1 zagęstnik do śmietany

 

Krem do przełożenia toru:

50 dag mielonego twarogu

20 dkg śmietany 30%

12 łyżek miodu

40 dkg jogurtu truskawkowego

35 dag truskawek

5 łyżek żelatyny

½ szklanki soku truskawkowego

ewentualnie cukier puder

 

 

Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać po jednym żółtku, ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do jajek, wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy, upiec. Wystudzić i przekroić na 3 krążki. Biszkopt można upiec dzień wcześniej, następnego dnia pokroić.

 

Krem do przełożenia toru: Truskawki umyć, usunąć szypułki , kilka odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w podgrzanym soku truskawkowym, lekko przestudzić. Do sera dodać śmietanę, zmiksować, wlać miód, jogurt ponownie zmiksować. Dodać

 

 

truskawki, zmiksować (gdyby krem był kwaśny dosłodzić miodem lub cukrem pudrem).

 

Do tortownicy włożyć jeden krążek biszkoptu, nałożyć połowę kremu truskawkowego, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć, wyłożyć resztę kremu, przykryć trzecim krążkiem, lekko docisnąć. Tort odstawić do lodówki do stężenia (można do zamrażalnika-szybciej stężeje).

 

Krem do dekoracji: Żelatynę rozpuścić w podgrzanym soku jabłkowym. Do sera dodać kwaśną śmietanę, miód, startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy, zmiksować. Wlać przestudzoną żelatynę, zmiksować. Śmietanę 36% ubić z zagęstnikiem dodać do sera, zmiksować ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.

 

Wyjąć tort z lodówki, około 2/3 kremu wyłożyć na ostatni biszkopt wyrównać. Tort ponownie włożyć do lodówki do stężenia (w zamrażalniku około 10 min). Wyjąć z lodówki, ostrożnie zdjąć bok tortownicy. Resztą kremu posmarować boki tortu. Górę tortu ozdobić kremem i truskawkami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin