TORT Z KREMEM TRUSKAWKOWO - SEROWYM
Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
6 jaj
½ łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Krem do dekoracji:
50 dag mielonego twarogu
10 dkg śmietany 30%
½ l śmietany 36%
8 łyżek miodu
skórka z 2 cytryn
sok z ½ cytryny
½ szklanki soku jabłkowego
5 łyżek żelatyny
1 zagęstnik do śmietany
Krem do przełożenia toru:
20 dkg śmietany 30%
12 łyżek miodu
40 dkg jogurtu truskawkowego
35 dag truskawek
½ szklanki soku truskawkowego
ewentualnie cukier puder
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać po jednym żółtku, ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do jajek, wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy, upiec. Wystudzić i przekroić na 3 krążki. Biszkopt można upiec dzień wcześniej, następnego dnia pokroić.
Krem do przełożenia toru: Truskawki umyć, usunąć szypułki , kilka odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w podgrzanym soku truskawkowym, lekko przestudzić. Do sera dodać śmietanę, zmiksować, wlać miód, jogurt ponownie zmiksować. Dodać
truskawki, zmiksować (gdyby krem był kwaśny dosłodzić miodem lub cukrem pudrem).
Do tortownicy włożyć jeden krążek biszkoptu, nałożyć połowę kremu truskawkowego, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć, wyłożyć resztę kremu, przykryć trzecim krążkiem, lekko docisnąć. Tort odstawić do lodówki do stężenia (można do zamrażalnika-szybciej stężeje).
Krem do dekoracji: Żelatynę rozpuścić w podgrzanym soku jabłkowym. Do sera dodać kwaśną śmietanę, miód, startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy, zmiksować. Wlać przestudzoną żelatynę, zmiksować. Śmietanę 36% ubić z zagęstnikiem dodać do sera, zmiksować ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.
Wyjąć tort z lodówki, około 2/3 kremu wyłożyć na ostatni biszkopt wyrównać. Tort ponownie włożyć do lodówki do stężenia (w zamrażalniku około 10 min). Wyjąć z lodówki, ostrożnie zdjąć bok tortownicy. Resztą kremu posmarować boki tortu. Górę tortu ozdobić kremem i truskawkami.
Gryzmek