Egzotyczny płaszczyk kokosowy.doc

(26 KB) Pobierz
EGZOTYCZNY PŁASZCZYK KOKOSOWY

 

 

                EGZOTYCZNY PŁASZCZYK KOKOSOWY

 

 

 

Biszkopt:

6 jajek

¾ szkl. cukru

1 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag kokosu

lub wg własnego przepisu-odjąć 3 łyżki mąki i dodać w     zamian kokos

Masa:

15 dag kokosu

2 puszki ananasów

0,5 litra śmietany

dżem ananasowy

3 łyżeczki żelatyny

sok z jednej cytryny

 

Żółtka ubić z 0,5 szkl. cukru. Tak samo białka. Do ubitych białek dodawać powoli żółtka ubijając. Następnie 2 łyżki gotującej się wody. Dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Na koniec kokos.

 

Kokos wsypać na sucha patelnię i lekko (!) zrumienić. Ostudzić. Ananasy odsączyć na sitku. Odłożyć ¼ a resztę pokroić. ¾ owoców zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć wymieszać z ubitą śmietaną.

 

Biszkopt przekroić na 3 części. Spód posmarować konfiturą, przykryć i posmarować 1/3 ananasowego kremu. Przykryć. Brzeg i górę posmarować resztą kremu. Obsypać boki i wierzch kokosem i udekorować ananasem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin