KURCZAK W SOSIE PIECZARKOWO - ŚMIETANOWYM
1 ½ kg kurczaka
200 ml śmietany
25 dag pieczarek
cebula
2 łyżki masła
Kilka gałązek estragonu
sól. pieprz
Kurczaka umyć, natrzeć solą i pieprzem, do środka włożyć gałązki estragonu. łożyć w natłuszczonej masłem formie, wstawić do zimnego piekarnika, piec 1 godzinę 15 minut w temperaturze 200 C podlewając wytwarzającym się sosem (w razie potrzeby dolać niewielką ilość wody).
Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Masło stopić w garnku, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, oprószyć solą, dusić 15 minut. Wlać śmietanę, przyprawić, wymieszać. Włożyć kurczaka, gotować kilka minut.
Gryzmek