KURCZAK W SOSIE PIECZARKOWO.doc

(24 KB) Pobierz
KURCZAK W SOSIE PIECZARKOWO - ŚMIETANOWYM

 

 

       KURCZAK W SOSIE PIECZARKOWO - ŚMIETANOWYM

 

 

     1 ½ kg kurczaka

     200 ml śmietany

       25 dag pieczarek

             cebula

         2 łyżki masła

             Kilka gałązek estragonu

             sól. pieprz

 

Kurczaka umyć, natrzeć solą i pieprzem, do środka włożyć gałązki estragonu. łożyć w natłuszczonej masłem formie, wstawić do zimnego piekarnika, piec 1 godzinę 15 minut w temperaturze 200 C podlewając wytwarzającym się sosem (w razie potrzeby dolać niewielką ilość wody).

Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Masło stopić w garnku, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, oprószyć solą, dusić 15 minut. Wlać śmietanę, przyprawić, wymieszać. Włożyć kurczaka, gotować kilka minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin