ZAPIEKANE ROLADKI ZAWIJANE W SZYNCE Z SEREM.
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej pół na pół łopatki i szynki)
10 grubszych (2 mm) plastrów dużej szynki - np. staropolskie
śmietana
przecier pomidorowy
sól, pieprz, mieszanka przypraw do mięsa mielonego
ser do posypania przy zapiekaniu (pasuje edam)
łyżka oliwy, woda
Mięso przyprawić, dodać 3 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po godzinie mięso nakładać na plastry szynki i zawijać, układać ciasno w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryć i zapiekać ok. 20 minut w temp. 150 stopni. Po tym czasie wyjąć na chwilę z piekarnika, żeby troszkę ostygło, zalać śmietaną wymieszaną z przecierem. Posypać obficie serem, nakryć naczynie i znowu do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 25 minut, na koniec odkryć na ok. 5 minut, żeby ser się przyrumienił. Smacznego!
Gryzmek