ZAPIEKANE ROLADKI ZAWIJANE W SZYNCE Z SEREM.doc

(25 KB) Pobierz
ZAPIEKANE ROLADKI ZAWIJANE W SZYNCE Z SEREM

        ZAPIEKANE ROLADKI ZAWIJANE W SZYNCE Z SEREM.

 

 

0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej pół na pół łopatki i szynki)

10 grubszych (2 mm) plastrów dużej szynki - np.           staropolskie

śmietana

przecier pomidorowy

sól, pieprz, mieszanka przypraw do mięsa mielonego

ser do posypania przy zapiekaniu (pasuje edam)

łyżka oliwy, woda

 

 

              Mięso przyprawić, dodać 3 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po godzinie mięso nakładać na plastry szynki i zawijać, układać ciasno w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryć i zapiekać ok. 20 minut w temp. 150 stopni. Po tym czasie wyjąć na chwilę z piekarnika, żeby troszkę ostygło, zalać śmietaną wymieszaną z przecierem. Posypać obficie serem, nakryć naczynie i znowu do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 25 minut, na koniec odkryć na ok. 5 minut, żeby ser się przyrumienił. Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin