Milka.doc

(26 KB) Pobierz
MILKA

 

 

                                                   MILKA

 

 

 

Biszkopt:

2 jaja

2 łyżki gorącej wody

100 g cukru

1 op. cukru waniliowego

100 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

4-5 bananów

2 łyżki soku z cytryny

100 g mleka i czekolada gorzka

3 jaja

150 g miękkie masło

1 op. cukru waniliowego

500 ml śmietany 30%

2 paczki sztywnik do śmietany fix

 

 

Biszkopt: Jajka na biszkopt ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać gorącą wodę, żeby jajka się lepiej ubiły, po ubiciu wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wstawić do piekarnika i upiec w okrągłej foremce.

 

Krem: Banany obrać z skórki, przekroić wzdłuż i skropić cytryną, żeby nie ściemniały. Czekoladę połamać na kawałki z mlekiem, wymieszać i podgrzać, żeby czekolada się rozpuściła i ostudzić. Jajka oddzielić żółtka, masło, cukier waniliowy rozmieszać. Na miękką masę ostudzoną czekoladę wlać i na sam koniec ubite białka. Czekoladę pomalutku wlewać. Śmietanę ze sztywnikiem ubić .

 

Na tortownicy położyć biszkopt na to rozsmarować 1/3 śmietany, poukładać banany naokoło foremki i wlać resztę śmietany. Na sam wierzch wlać masę czekoladową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin