MILKA
Biszkopt:
2 jaja
2 łyżki gorącej wody
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
4-5 bananów
2 łyżki soku z cytryny
100 g mleka i czekolada gorzka
3 jaja
150 g miękkie masło
500 ml śmietany 30%
2 paczki sztywnik do śmietany fix
Biszkopt: Jajka na biszkopt ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać gorącą wodę, żeby jajka się lepiej ubiły, po ubiciu wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wstawić do piekarnika i upiec w okrągłej foremce.
Krem: Banany obrać z skórki, przekroić wzdłuż i skropić cytryną, żeby nie ściemniały. Czekoladę połamać na kawałki z mlekiem, wymieszać i podgrzać, żeby czekolada się rozpuściła i ostudzić. Jajka oddzielić żółtka, masło, cukier waniliowy rozmieszać. Na miękką masę ostudzoną czekoladę wlać i na sam koniec ubite białka. Czekoladę pomalutku wlewać. Śmietanę ze sztywnikiem ubić .
Na tortownicy położyć biszkopt na to rozsmarować 1/3 śmietany, poukładać banany naokoło foremki i wlać resztę śmietany. Na sam wierzch wlać masę czekoladową.
Gryzmek