OWOCOWA PYCHOTKA
Kruche ciasto:
3 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny
2 łyżki oleju
Masa owocowa:
80 dag jabłek
80 dag gruszek
40 dag śliwek
1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa:
10 dag białej czekolady
ok. 4 łyżki mleka
Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, dodać margarynę i olej. Wszystkie składni razem zagnieść. 2/3 tego ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 na 36 cm). Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze około 180 st. C.
Jabłka i gruszki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śliwki wypestkować i pokroić w kostkę. Razem te owoce przełożyć do garnka, dodać do nich cukier waniliowy i smażyć.
Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepłą masę owocową i z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę. Całość włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 45 minut.
Czekoladę połamać i dodać do niej mleko, razem rozpuścić. Gotową polewą polać ostudzone już ciasto.
Gryzmek