ROGALIKI NUGATOWE
12 dag masła
20 dag nugatu
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli, 30 dag maki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag kuwertury czekoladowej.
Miękkie masło (jedna łyżkę odłożyć) zagnieść z nugatem. Dodać jajko, cukier waniliowy i sol, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie przesiać make z proszkiem do pieczenia i dodając stopniowo do masy nugatowej zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kule, owinąć ja w folie aluminiowa i wstawić na 3-4 godziny do lodówki.
Z ciasta uformować długi wałek i podzielić go na ok. 80 części. Z kawałków ciasta formować wałeczki o długości 6 cm, a następnie rogaliki. Tak przygotowane rogaliki ułożyć na wysmarowanej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. piec 10-15 min. w temperaturze 90C. Gorące zdejmować z blachy przy pomocy szerokiego noża.
W kąpieli wodnej roztopić kuwerture czekoladowa i zanurzać rogi rogalików. Ciastka odłożyć do całkowitego wyschnięcia kuwertury.
Gryzmek