Rogaliki nugatowe.doc

(25 KB) Pobierz
ROGALIKI NUGATOWE

                          ROGALIKI NUGATOWE

 

 

12 dag masła

20 dag nugatu

1 jajko

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli, 30 dag maki

½  łyżeczki proszku do pieczenia

5 dag kuwertury czekoladowej.

 

 

Miękkie masło (jedna łyżkę odłożyć) zagnieść z nugatem. Dodać jajko, cukier waniliowy i sol, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie przesiać make z proszkiem do pieczenia i dodając stopniowo do masy nugatowej zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kule, owinąć ja w folie aluminiowa i wstawić na 3-4 godziny do lodówki.

Z ciasta uformować długi wałek i podzielić go na ok. 80 części. Z kawałków ciasta formować wałeczki o długości 6 cm, a następnie rogaliki. Tak przygotowane rogaliki ułożyć na wysmarowanej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. piec 10-15 min. w temperaturze 90C. Gorące zdejmować z blachy przy pomocy szerokiego noża.

W kąpieli wodnej roztopić kuwerture czekoladowa i zanurzać rogi rogalików. Ciastka odłożyć do całkowitego wyschnięcia kuwertury.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin