Salceson.doc

(25 KB) Pobierz
SALCESON

                            SALCESON

 

 

1 szklanka orzechów [lekko połamać]

4 łyżki kakao

4 łyżki żelatyny płaskie

1 kostka margaryny

3/4 szklanki cukru

1/2 litra mleka

2 paczki herbatników

1/2 kg ptasiego mleczka [waniliowego]

1 galaretka cytrynowa [rozpuścić w 1 szklance wody wylać do miseczki i niech zastygnie]

 

 

Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z gazu i dodać żelatynę, wymieszać żeby się rozpuściła [nie gotować]. Rozpuścić margarynę, wlać do mleka i poczekać żeby lekko ostygło. Następnie dodać kakao, orzechy i pokruszone grubiej herbatniki. Galaretkę w kostkę i pokrojone w kostkę ptasie mleczko, wszystko razem lekko wymieszać i wlać do foremki.

Ja osobiście wlewam do butelki po napoju ucinam lekko górę i wtedy jest łatwiej wlać. Najlepiej wlewać jak już w misce zacznie troszkę tężeć i wstawić do lodówki na noc.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin