SALCESON
1 szklanka orzechów [lekko połamać]
4 łyżki kakao
4 łyżki żelatyny płaskie
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
1/2 litra mleka
2 paczki herbatników
1/2 kg ptasiego mleczka [waniliowego]
1 galaretka cytrynowa [rozpuścić w 1 szklance wody wylać do miseczki i niech zastygnie]
Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z gazu i dodać żelatynę, wymieszać żeby się rozpuściła [nie gotować]. Rozpuścić margarynę, wlać do mleka i poczekać żeby lekko ostygło. Następnie dodać kakao, orzechy i pokruszone grubiej herbatniki. Galaretkę w kostkę i pokrojone w kostkę ptasie mleczko, wszystko razem lekko wymieszać i wlać do foremki.
Ja osobiście wlewam do butelki po napoju ucinam lekko górę i wtedy jest łatwiej wlać. Najlepiej wlewać jak już w misce zacznie troszkę tężeć i wstawić do lodówki na noc.
Gryzmek