Ciasto toffi -bez pieczenia Składniki: 1 1/2 paczki krakersów 3 paczki herbatników 4 żółtka 1 litr mleka 1 masło roślinne 1 szklanka mąki krupczatki 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 1 gorzka czekolada 1/2 l śmietany kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Puszkę mleka gotujemy na małym ogniu 2-3 godz. 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło roślinne zagotować. Do gotującej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem-1szklankę mleka+1 szklankę mąki krupczatki +4 żółtka. Mieszając gotować wszystko razem na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa. Na brytwannie układamy herbatniki, na to wykładamy masę budyniową, na to układamy krakersy i wylewamy ugotowaną i przestudzoną masę toffi. Znów układamy krakersy, a na nie wykładamy bitą śmietanę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Bitą śmietanę posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto robimy dzień przed spożyciem. Warstwy: herbatniki masa budyniowa krakersy masa toffi krakersy bita śmietana starta czekolada to mleczko skondensowane gotujemy wkładając je z całą puchą do wody i tak na 2 - 3 godz. Musi sie cały czas gotować na małym ogniu, puszka powinna byc cały czas zatopiona
sequin