PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KURCZAKIEM
½ kg mąki,
25 dag masła,
2 jajka,
1 serek homogenizowany (15 dag),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ kg mięsa z kurczaka,
½ kg pieczarek,
2 cebule,
olej do smażenia,
sól, pieprz
Ciasto:
Na stolnicę wysypać mąkę, do której trzeba dodać masło i posiekać.
Następnie dodać serek homogenizowany, żółtka, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto należy podzielić na 4 części, a każdą z nich rozwałkować. Następnie nałożyć na nie nadzienie i zawinąć.
Farsz:
Pieczarki udusić z cebulą na oleju. Mięso gotować w wodzie (można przy okazji dodać do wody włoszczyznę i ugotować rosół).
Gdy będzie miękkie, wyjąć z garnka i zmielić razem z pieczarkami.
Wymieszać i doprawić wedle uznania.
Paszteciki piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu pokroić na małe porcje.
Gryzmek