ZAPIEKANA WATRÓBKA.doc

(26 KB) Pobierz
ZAPIEKANA WATRÓBKA

 

 

 

 

 

 

 

 

                                ZAPIEKANA WATRÓBKA

 

 

 

                                       ½ kg wątróbki drobiowej,

                                         2 średnie cebule,

                                         3 jabłka,

                                         1 szklanka mleka,

                                         2 łyżki mąki,

                                         1 łyżka majeranku,

                                            sól, pieprz,

                                            olej do smażenia,

                                         1 łyżka masła.

 

 

Wątróbkę oczyścić z błon, dokładnie umyć i moczyć w mleku jedną godzinę. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Wątróbkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypując solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, ułożyć na wątróbce i lekko posolić. Dwa jabłka pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na maśle i ułożyć na cebuli.

Żaroodporne naczynie przykryć i całość zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 min.

Ułożyć na półmisku i udekorować cząstkami pozostałego jabłka.

Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika, na przykład z surówką z kiszonej kapusty.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin