PANGA DLA MANI
2 mrożone filety z pangi,
1 por,
1 pomidor,
1 mozzarella w solance,
10-15 dag sera pleśniowego lazur lub rokpol,
masło.
Pangę rozmrozić. Por pokroić na talarki i obsmażyć na maśle. Pomidora sparzyć i obrać, pokroić na plasterki. Pangi ułożyć w żaroodpornym naczyniu, delikatnie posypać solą i pieprzem, wyłożyć na nie zeszklony por, plastry pomidora, posypać pokruszonym w ręku serem mozarella, a na końcu pleśniowym.
Piec odkryte 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem lub w 200 stopniach 30 minut.
Polecam podawać z zielonym makaronem fettucine - jajeczny makaron w formie długich i płaskich wstążek barwiony szpinakiem.
Nie rozmrożenie pangi czy pieczenie z przykryciem spowoduje nadmiar niesmacznego sosu!
Gryzmek