RYBA W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM
1 kg filetów rybnych w płatach nie w kostce,
½ cytryny,
2 jajka,
bułka tarta,
pieprz, vegeta,
2 cebule,
olej,
1sos słodko-kwaśny w słoiczku
(bardzo dobry łowicki),
1 puszka groszku konserwowego,
30 dkg żółtego sera.
Filety rybne skropić sokiem z połówki cytryny. Rozkłócić 2 jajka, dodać vegetę i pieprz do smaku. Filety panierować w jajku i w bułce. Usmażyć na oleju. W trakcie smażenia dodać posiekaną w kółka cebulkę. Usmażone filety z cebulą i tłuszczem z patelni przełożyć do brytfanny, wsypać zielony groszek i wlać sos słodko - kwaśny. Wierzch posypać startym żółtym serem. Piec w nagrzanym piekarniku 15 - 20 minut.
Podawać na ciepło z czerwonym winem. Można też podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Gryzmek