SOLA W SOSIE GRECKIM
( podawana z chrustem selerowym)
1 opakowanie włoszczyzny,
1 cebula,
1 filet z soli (150 g),
1 seler,
½ pora,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
3 łyżki oleju do smażenia,
1 łyżeczka musztardy,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
sól, pieprz.
Zamrożoną włoszczyznę wsypać na patelnię z przysmażoną na tłuszczu cebulą i porem i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, do miękkości. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze przez ok. 5 minut, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać sproszkowaną paprykę i łyżeczkę musztardy. Wszystko zagotować, mieszając.
Rybę posypać solą i pieprzem. Następnie usmażyć na oleju. Selera pokroić w cienkie paski i usmażyć na oleju w temperaturze 180 stopni. Usmażoną rybę ułożyć na talerzu, do połowy zalać sosem greckim. Dodać chrust z selera i przystroić cytryną.
Gryzmek