SOLA W SOSIE GRECKIM.doc

(25 KB) Pobierz
SOLA W SOSIE GRECKIM

 

 

                             SOLA W SOSIE GRECKIM

                        ( podawana z chrustem selerowym)

 

 

 

                                 1 opakowanie włoszczyzny,

                                 1 cebula,

                                 1 filet z soli (150 g),

                                 1 seler,

                                ½ pora,

                                 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,

                                 3 łyżki oleju do smażenia,

                                 1 łyżeczka musztardy,

                                ½ łyżeczki słodkiej papryki,

                                sól, pieprz.

 

Zamrożoną włoszczyznę wsypać na patelnię z przysmażoną na tłuszczu cebulą i porem i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, do miękkości. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze przez ok. 5 minut, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodać sproszkowaną paprykę i łyżeczkę musztardy. Wszystko zagotować, mieszając.

Rybę posypać solą i pieprzem. Następnie usmażyć na oleju. Selera pokroić w cienkie paski i usmażyć na oleju w temperaturze 180 stopni. Usmażoną rybę ułożyć na talerzu, do połowy zalać sosem greckim. Dodać chrust z selera i przystroić cytryną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin