ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKA
1 puszka tuńczyka w oleju duże kawałki,
1 szklanka ryżu,
1 czerwona papryka,
1 por (Ta zielona część –
daje ładny efekt kolorystyczny),
curry,
przyprawa do zup typu „vegeta”.
Ugotować ryż w 2 szklankach wody i zacząć rozgrzewać piekarnik. W między czasie pokroić w kostkę paprykę i pora. Otworzyć puszkę z rybą, część oleju wlać do naczynia żaroodpornego i rozsmarować po ściankach, dzięki temu zapiekanka nie powinna się przykleić do naczynia.
Połowę ryżu wsadzić do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić równo po jego dnie. Na ryżu w miarę równomiernie wysypać paprykę, następnie kawałki tuńczyka i pora a całość posypać curry.
Przykryć resztą ryżu, na wierzch wylać to co zostało w puszcze po tuńczyku (drobne kawałeczki i olej) i posypać przyprawą do zupy. Wsadzić do piekarnika i zapiekać około godziny.
Potrawa dość długo się zapieka - jarzyny muszą przestać być surowe - ale samo jej przygotowanie to dosłownie minuta.
Gryzmek