KREMOWA ZUPA Z CUKINII.doc

(26 KB) Pobierz
KREMOWA ZUPA Z CUKINII

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   KREMOWA ZUPA Z CUKINII      

 

 

                         ½ kg świeżej, młodej cukinii,

                           1 litr wody,

                           2 kostki rosołowe drobiowo - warzywne,

                           2 ziemniaki,

                           1 marchewka,

                           1 pietruszka,

                           2 cebule,

                           1 łyżka masła,

                         ½ szklanki śmietany,

                         ½ pęczka natki pietruszki,

                         ½ pęczka koperku,

                         łyżeczka bazylii, majeranku, szczypiorku,

                         sól, pieprz.

 

 

Należy sporządzić bulion z wody i kostek rosołowych. Następnie pokroić warzywa w kostkę i wrzucić do wywaru. Gotować aż będą miękkie.

Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać), dodać do bulionu z łyżką masła i gotować jeszcze około 10 min. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać posiekaną drobno zieleninę.

Zagęścić śmietaną, doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami.  Podawać z pieczywem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin