PARZYBRODA.doc

(26 KB) Pobierz
PARZYBRODA

 

 

 

 

 

 

 

                                 PARZYBRODA

 

 

                              ½ kg białej kapusty,

                                1 marchewka,

                                1 pietruszka,

                                1 seler,

                                1 cebula,

                                3 ziemniaki,

                                1 kostka warzywna lub bulion,

                                2 liście laurowe,

                            3-4 ziarenka ziela angielskiego,

                             10 dag słoniny,

                               1 łyżka mąki,

                               natka pietruszki,

                               sól, pieprz.

 

 

Kapustę kroimy dość grubo, marchew w plasterki, pietruszkę, seler, ziemniaki w kostkę. Do garnka z dwoma litrami wody wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, dodajemy kostkę warzywną, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut.

Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż się wytopi i pozostaną chrupiące skwarki. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zarumieni.

Następnie na patelnię wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do zupy.

Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.

Podajemy gorącą, jeśli ktoś lubi – z kromką chleba.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin