PARZYBRODA
½ kg białej kapusty,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 seler,
1 cebula,
3 ziemniaki,
1 kostka warzywna lub bulion,
2 liście laurowe,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
10 dag słoniny,
1 łyżka mąki,
natka pietruszki,
sól, pieprz.
Kapustę kroimy dość grubo, marchew w plasterki, pietruszkę, seler, ziemniaki w kostkę. Do garnka z dwoma litrami wody wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, dodajemy kostkę warzywną, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut.
Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż się wytopi i pozostaną chrupiące skwarki. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zarumieni.
Następnie na patelnię wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do zupy.
Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
Podajemy gorącą, jeśli ktoś lubi – z kromką chleba.
Gryzmek