ZUPA KREM Z PIECZAREK.doc

(26 KB) Pobierz
ZUPA KREM Z PIECZAREK

 

                            ZUPA KREM Z PIECZAREK    

 

                                   1 kg pieczarek,

                                  4 szklanki rosołu (instant),

                                   1 szklanka śmietany kremówki,

                                   4 żółtka,

                                   4 łyżki masła,

                                  4 łyżki mąki,

                                   2 nieduże cebule,

                                      sok wyciśnięty z 2 cytryn,

                                     sól, pieprz,

 

Pieczarki obrać lub delikatnie wymyć miękką szczoteczką, wypłukać i spryskać sokiem z cytryn. Trzy pieczarki odłożyć do dekoracji. Obraną i sparzoną (dzięki temu nie będzie szczypała w oczy) cebulę drobno posiekać. Rozgrzać w garnku masło i zblanszować cebulę (na małym ogniu). Dodać pokrojone pieczarki i dusić 5 minut. Wsypać mąkę, energicznie mieszając, zagotować. Wlać rosół, całość doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć i pozostawić na małym ogniu 10 minut.

Zupę zmiksować, aż powstanie krem. Śmietanę lekko ubić i dodać do zupy. Garnek zdjąć z ognia. Wbić żółtka, ostrożnie połączyć z kremem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Udekorować nimi i natką zupę.

Najlepiej miksować takim mikserem, który tnie. Bo wtedy porozcina pieczarki na miazgę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin