CIASTO Z ORZECHAMI.doc

(27 KB) Pobierz
CIASTO Z ORZECHAMI

 

                        CIASTO Z ORZECHAMI

 

                          Ciasto:

                               ½ kg mąki (3 szklanki)

                               ½ kostki margaryny

                               ½ szklanki cukru pudru

                                 2 jajka

                                 2 łyżeczki miodu

                                 1 łyżeczka sody

 

 

                        Polewa orzechowa:

                                30 dag orzechów włoskich

                                ½ kostki margaryny

                                  2 łyżki miodu

                                ½ szklanki cukru

 

 

                          Krem:

                                ½ litra mleka

                                  2 łyżki mąki pszennej

                                  2 łyżki budyniu śmietankowego

                                  1 kostka masła

                              2/3 szklanki cukru pudru

 

     Ciasto.

Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

     Krem.

Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty. 

Przepis na krem:  Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste. 

Przekładanie ciasta: 

                             ciasto bez polewy

                             krem

                             ciasto z polewą orzechową. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin