CIASTO Z ORZECHAMI
Ciasto:
½ kg mąki (3 szklanki)
½ kostki margaryny
½ szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sody
Polewa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
½ szklanki cukru
Krem:
½ litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 kostka masła
2/3 szklanki cukru pudru
Ciasto.
Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krem.
Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.
Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste.
Przekładanie ciasta:
ciasto bez polewy
krem
ciasto z polewą orzechową.
Gryzmek