FRANCUSKI PRZEKŁADANIEC.doc

(25 KB) Pobierz
FRANCUSKI PRZEKŁADANIEC

 

                            FRANCUSKI PRZEKŁADANIEC

 

 

 

                                      75 dag mrożonego ciasta francuskiego,

                                         3 żółtka,

                                       ½ szklanki cukru,

                                        4 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

                                        1 szklanka mleka,

                                        1 opakowanie cukru waniliowego,

                                        2 łyżki cukru pudru.

 

 

 

Ciasto rozmrażamy, a kiedy to możliwe, rozwijamy i dzielimy na 3 równe prostokąty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Pieczemy około 20 minut.

Żółtka ucieramy z cukrem, najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

Mleko gotujemy w małym garnuszku, dodajemy do niego cukier waniliowy. Kiedy mleko się ugotuje, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy ciasto się upiecze, przekładamy powstałe placki kremem waniliowym.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy na plastry.

Dla urozmaicenia można obtoczyć gotowe ciastka w orzechach włoskich, laskowych czy pistacjowych.  Można dodać wiśnie z likieru.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin