FRANCUSKI PRZEKŁADANIEC
75 dag mrożonego ciasta francuskiego,
3 żółtka,
½ szklanki cukru,
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru.
Ciasto rozmrażamy, a kiedy to możliwe, rozwijamy i dzielimy na 3 równe prostokąty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Pieczemy około 20 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem, najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Mleko gotujemy w małym garnuszku, dodajemy do niego cukier waniliowy. Kiedy mleko się ugotuje, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy ciasto się upiecze, przekładamy powstałe placki kremem waniliowym.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy na plastry.
Dla urozmaicenia można obtoczyć gotowe ciastka w orzechach włoskich, laskowych czy pistacjowych. Można dodać wiśnie z likieru.
Gryzmek