KORA DĘBU
Ciasto:
10 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag orzechów włoskich krojonych
10 dag rodzynek
10 dag wiórek kokosowych
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
8 białek
3 żółtka
Krem:
5 żółtek
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka mąki tortowej
syrop z brzoskwiń w puszce (nie lekki tylko normalny)
½ kostki masła
Przekładanie ciasta:
2 opakowania delicji
1 galaretka
brzoskwinie w puszce
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać 3 żółtka, mąkę i resztę składników. Z tego upiec 2 placki.
Piec 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Żółtka, budynie, wodę i mąkę ukręcić mikserem. Wylać to na gotujacy sok z brzoskwiń - chwilę podgotować. Po wystudzeniu połączyć z masłem.
Na placek upieczony zimny wyłożyć 1/3 kremu. Poukładać delicje namoczone lekko w kawie. Na delicje znowu 1/3 kremu, na to drugi placek, a na niego resztę kremu.
Na wierz ciasta poukładać brzoskwinie i zalać galaretką.
Moja rada: 20 dag orzechów wsypuję w torebkę i dwa razy wałkuję. Wychodzą wtedy orzechy drobne i grube.
Gryzmek