KORA DĘBU.doc

(27 KB) Pobierz
KORA DĘBU

 

                                 KORA DĘBU

 

              Ciasto:

                      10 dag orzechów włoskich mielonych

                      10 dag orzechów włoskich krojonych

                      10 dag rodzynek

                      10 dag wiórek kokosowych

                        1 łyżka mąki tortowej

                        1 łyżeczka proszku do pieczenia

                     3/4 szklanki cukru

                        8 białek

                        3 żółtka

 

                Krem:

                        5 żółtek

                        2 budynie śmietankowe

                     3/4 szklanki wody

                        1 łyżeczka mąki tortowej

                           syrop z brzoskwiń w puszce (nie lekki tylko normalny)

                      ½ kostki masła

 

                Przekładanie ciasta:

                        2 opakowania delicji

                         1 galaretka

                            brzoskwinie w puszce

 

     Ciasto: 

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać 3 żółtka, mąkę i resztę składników. Z tego upiec 2 placki.

Piec 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

    Krem:

Żółtka, budynie, wodę i mąkę ukręcić mikserem. Wylać to na gotujacy sok z brzoskwiń - chwilę podgotować. Po wystudzeniu połączyć z masłem. 

     Przekładanie ciasta: 

Na placek upieczony zimny wyłożyć 1/3 kremu. Poukładać delicje namoczone lekko w kawie. Na delicje znowu 1/3 kremu, na to drugi placek, a na niego resztę kremu.

              Na wierz ciasta poukładać brzoskwinie i zalać galaretką. 

Moja rada:  20 dag orzechów wsypuję w torebkę i dwa razy wałkuję. Wychodzą wtedy orzechy drobne i grube. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin