SERNIK INNY
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki miękkiej margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko
1 serek waniliowy homogenizowany
Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blachę. Następnie ugotować 3 budynie czekoladowe i gorące przełożyć na surowe ciasto i równomiernie rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem i dodając na przemian serek waniliowy i żółtka (stale mieszając). Następnie wsypać budyń śmietankowy i wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć ze sztywną pianą (z 4 białek) i równo rozłożyć na zimnym budyniu. Piec 40 min w tem 180 stopni C.
Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Gryzmek