TORCIK OWOCOWY.doc

(27 KB) Pobierz
TORCIK OWOCOWY

 

                                  TORCIK OWOCOWY

 

                        Ciasto:

                                    3 jajka

                                  ½ szklanki cukru pudru

                                    2 łyżki mąki pszennej

                                    1 łyżka mąki ziemniaczanej

                                    1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia

                                    2 łyżki wrzącej wody

 

 

                        Krem:

                                  ½ litra mleka

                                    2 łyżki mąki

                                    2 łyżki budyniu śmietankowego

                                 2/3 szklanki cukru pudru

                                    1 masło extra

                                       owoce (według smaku)

                                   1 galaretka (według smaku)

 

     Ciasto: 

Białka ubić. Pod koniec dodać 1/4 szklanki cukru pudru. Żółtka ubić z 1/4 szklanki cukru pudru (przed ubijaniem dodać 2 łyżki wrzącej wody - zrobić kogiel mogiel). Do ubitej piany dodać kogiel mogiel, nadal ubijać. Do otrzymanej masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko powoli wymieszać.

              Wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec około 20 minut. 

    Krem:

Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę. 

Przekładanie:  Na wystudzone ciasto wyłożyć krem, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin