TORCIK OWOCOWY
Ciasto:
3 jajka
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
2 łyżki wrzącej wody
Krem:
½ litra mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki budyniu śmietankowego
2/3 szklanki cukru pudru
1 masło extra
owoce (według smaku)
1 galaretka (według smaku)
Białka ubić. Pod koniec dodać 1/4 szklanki cukru pudru. Żółtka ubić z 1/4 szklanki cukru pudru (przed ubijaniem dodać 2 łyżki wrzącej wody - zrobić kogiel mogiel). Do ubitej piany dodać kogiel mogiel, nadal ubijać. Do otrzymanej masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko powoli wymieszać.
Wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec około 20 minut.
Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę.
Przekładanie: Na wystudzone ciasto wyłożyć krem, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.
Gryzmek