Piwowarstwo_domowe.pdf
(
2740 KB
)
Pobierz
Piwowarstwo domowe
Piwowarstwodomowe
autorzyWikibooks
StworzonenaWikibooks,
bibliotecewolnychpodr¦czników.
Copyright©2008autorzyWikibooks.
Permissionisgrantedtocopy,distributeand/ormodifythisdocumentundertheterms
oftheGNUFreeDocumentationLicense,Version1.2oranylaterversionpublished
bytheFreeSoftwareFoundation;withnoInvariantSections,noFront-CoverTexts,
andnoBack-CoverTexts.Acopyofthelicenseisincludedinthesectionentitled
“GNUFreeDocumentationLicense”.
Udzielasi¦zezwolenianakopiowanie,rozpowszechnianiei/lubmodyfikacj¦tre±ciar-
tykułówpolskichWikibookszgodniezzasadamiLicencjiGNUWolnejDokumentacji
(GNUFreeDocumentationLicense)wwersji1.2lubdowolnejpó¹niejszejopubliko-
wanejprzezFreeSoftwareFoundation;bezSekcjiNiezmiennych,TekstunaPrzedniej
OkładceibezTekstunaTylnejOkładce.Kopiatekstulicencjiznajdujesi¦wcz¦±ci
zatytułowanej„GNUFreeDocumentationLicense”.
Dodatkoweobja±nienias¡podanewdodatku„Dalszewykorzystanietejksi¡»ki”.
Wikibooksnieudziela»adnychgwarancji,zapewnie«aniobietnicdotycz¡cychpo-
prawno±cipublikowanychtre±ci.Nieudzielate»»adnychinnychgwarancji,zarówno
jednoznacznych,jakidorozumianych.
Spistre±ci
Rozdział1.Sprz¦t
.................................... 5
1.1.Podstawowy
..................................... 5
1.2.Zaawansowany
.................................... 7
Rozdział2.Składniki
.................................. 9
2.1.Woda
......................................... 9
2.2. Słód
......................................... 9
2.3.Chmiel
........................................ 10
2.4.Dro»d»epiwowarskie
................................ 10
2.5. Inne
......................................... 11
Rozdział3.Podstawowyproces
............................ 13
3.1. Składniki
....................................... 13
3.2.Próbajodowa
.................................... 14
3.3.Zacieranie
...................................... 14
3.4.Filtracja
....................................... 15
3.5.Gotowanie
...................................... 16
3.6.Chłodzenie
...................................... 16
3.7.Fermentacja
..................................... 17
3.8.Rozlewile»akowaniepiwa
............................. 18
Rozdział4.Przepisy
................................... 21
4.1.Piwagórnejfermentacji
............................... 21
4.2.Piwadolnejfermentacji
............................... 21
Rozdział5.Słowniczek
................................. 23
5.1. Słowniczek
...................................... 23
Rozdział6.ródła
.................................... 25
6.1.Ksi¡»ki
........................................ 25
6.2. Stronyinternetowe
................................. 25
6.3. Inneprzydatneadresy
............................... 25
Rozdział7.Opodr¦czniku
............................... 27
7.1.Krótkoopodr¦czniku
................................ 27
7.2.Autorzy
....................................... 27
DodatekA.Informacjeoplikuihistoria
...................... 29
A.1.Historia
....................................... 29
A.2.InformacjeoplikuPDFihistoria
......................... 29
A.3.Autorzy
....................................... 29
A.4.Grafiki
........................................ 29
4
Spistre±ci
DodatekB.Dalszewykorzystanietejksi¡»ki
................... 31
B.1.Wst¦p
........................................ 31
B.2.Statusprawny
.................................... 31
B.3.WykorzystywaniemateriałówzWikibooks
.................... 31
DodatekC.GNUFreeDocumentationLicense
.................. 33
Spisrysunków
....................................... 41
Rozdział1
Sprz¦t
Nasampocz¡tekpowiniene±zaopatrzy¢si¦wodpowiednisprz¦t.Niemusiszmie¢
wszystkiegoodrazu,by¢mo»eudacisi¦zaadoptowa¢jakie±rzeczyzkuchni,mo»e
maj¡co±twoiznajomi?Zczasemjakju»nabierzeszdo±wiadczenia,przyjdzieczaste»
nabardziejplanowanewydatki.
1.1.Podstawowy
1.1.1.Garnek
Topodstawowyprzyrz¡dkuchenny,wi¦cniepowinnoby¢wi¦kszychproblemów
zjegoznalezieniem.Donaszychcelówpotrzebnyjestgarnek15-litrowy.Generalnie
dozacieraniapotrzebujemygarnka,którymapojemno±¢ok.30-50%wi¦ksz¡odilo±ci
piwa,któr¡chcemyuwarzy¢.Wprzypadkuwarzenia10litrówpiwaprzydasi¦garnek
15-litrowy,wprzypadku20litrówpiwagarnek30-litrowy.
Najlepszyb¦dziegarnekzestalinierdzewnejlubemaliowany(nale»yuwa»a¢na
p¦kni¦cia).Dobrewydaj¡si¦by¢tak»egarnkialuminiowe,nienale»yjednaku»ywa¢
doichmyciazasadowych±rodkówmyj¡cych.Wystrzegajmysi¦garnkówocynkowa-
nych.
Je»eliposiadaszkuchenk¦zceramiczn¡płyt¡grzejn¡,tozwró¢uwag¦,czygarnek
posiadapłaskiedno.
1.1.2.Fermentor
Topojemnikwktórymzachodzifermentacjabrzeczki.Mo»enimby¢ka»dypo-
jemnikprzygotowanyprzezproducentadokontaktuz»ywno±ci¡.Mo»nakupi¢wskle-
pachinternetowychzkranikiemspustowymiskal¡.Donaszychzastosowa«wystar-
czy20-litrowyfermentor,alewi¦kszyb¦dziezdecydowanielepszymrozwi¡zaniem.
Fermentorpowinienby¢ok.30%wi¦kszyni»planowanaobj¦to±¢warki.
Fermentormo»nazast¡pi¢wiadremzpokrywk¡,du»ymgarnkiemlubszklanym
balonemdowina.Toostatnierozwi¡zanieniejestpolecanezewzgl¦dunadu»¡trud-
no±¢zmyciembalonu.
Plik z chomika:
SirJack7
Inne pliki z tego folderu:
Witbier.docx
(15 KB)
Sposób robienia mydła, swic, octów,.pdf
(9246 KB)
Piwowarstwo_domowe.pdf
(2740 KB)
Piwowar-8-Zakarzenia_Piwa.pdf
(524 KB)
Jakub Sroczyński- Nowy Piwowar.pdf
(49489 KB)
Inne foldery tego chomika:
40 Lamborghini HD Wallpapers 1920 X 1200
Banknoty polskie 1919-1993 sprzed denominacji
BHP oraz SEP dla Elektryków
Etykiety Winek LaPatik
Galeria Kaset Magnetofonowych
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin