Artykuł w oparciu o książki: „ALIVE AND WELL” - Dr Philip Binzel oraz „ŚWIAT BEZ RAKA” - Edward Griffin
Krótko o tym jakie pozytywne efekty przynosi terapia witaminą B17, traktowana jako leczenie długotrwałe. Oczywiście należy pamiętać o tym, że nie ma tutaj stałych - każdy organizm ludzki jest inny i reaguje w inny sposób w określonym dla niego czasie na przyjmowanie amigdaliny, suplementów i diety. Jednak do najważniejszych należą:
· ustąpienie bólu lub całkowita jego redukcja
· poprawa samopoczucia
· wzrasta apetyt
· zwiększona energia/chęć do życia/ wzrost aktywności fizycznej
· zanik odoru pochodzącego ze zmian nowotworowych
· przyrost masy ciała
· odrastanie włosów
· pozytywne zmiany w chemii moczu i krwi
· poprawiona regeneracja tkanek
· wzrost odporności
· zmniejszanie się obrzęków
· zmniejszenie masy guza
· redukcja ilości i wielkości przerzutów
Stosowanie terapii to nie tylko łykanie amigdaliny i suplementów. Aby terapia przyniosła oczekiwane zamierzenia wszystkie elementy muszą być ze sobą sprzężone.
1. Odpowiednio zbilansowana dieta – Dr Krebs polecał dietę opartą na całych owocach/ warzywach (the whole fruit diet) – o czym więcej w środę/ czwartek tego tygodnia – postaram się jeszcze dodać kilka przydatnych przepisów. Dieta warzywno-owocowa, urozmaicona przez pożywienie bogate w tłuszcze omega-3, naturalne antyoksydanty i witaminy jest bardzo ważnym elementem, ponieważ dostarcza niezbędnych substancji, które wzmacniają organizm na różne sposoby; układ immunologiczny, poprawiają pracę serca, wątroby, regulują poziom cukru we krwi, wzmacniają kości, wpływają na poprawę samopoczucia, oczyszczają organizm z toksyn pochodzących z żywności, kosmetyków, zanieczyszczeń nagromadzonych nawet całymi latami w naszym organizmie. Odpowiednio zbilansowana dieta pomaga twojemu organizmowi w walce z chorobą - daje mu siłę do tego, by bronić się przed rozwojem lub powrotem choroby. Dieta, o której mówię jest oparta na diecie warzywno-owocowej, można ją wzbogacać innymi dodatkowymi elementami, zapożyczonymi na przykład z diety Dr Budwig. Dieta wzbogacona o dodatkowe suplementy powinna zostać zastosowana na 2 tygodnie przed rozpoczęciem terapii metabolicznej witaminą B17.
2. Odtrucie organizmu – Przed rozpoczęciem diety/leczenia witaminą można wziąć pod uwagę odtrucie organizmu w postaci na przykład lewatyw - terapia Gersona.
3. Amigdalina - znana również jako witamina B17, letril (handlowa nazwa) – jest głównym agresorem w walce z rakiem. Jej celem jest atakowanie i rozpad komórek nowotworowych w organizmie.
4. Suplementy- mają za zadanie wzmacniać nadwyrężony organizm w walce z chorobą nowotworową. Najważniejsze suplementy to enzymy trzustkowe – jakie ( znajdziecie w artykule Terapia metaboliczna witaminą B17 - suplementy podstawowe), witamina B15 ( zawarta również w gorzkich pestkach moreli), gorzkie pestki moreli, witamina C, witamina A i E (witamina A emulsyfikowana), chrząstka z rekina, PREVEN CA, selen, AHCC. Oczywiście lista suplementów jest jeszcze większa, wszystko w zależności od waszych indywidualnych preferencji i możliwości zdrowotnych.
5. Letril może powodować obniżenie ciśnienia – jest to szczególnie ważna informacja dla osób chorych na choroby serca, biorących leki na uregulowanie ciśnienia tętniczego – ważne jest roztropne dawkowanie letrilu lub amigdaliny występującej w postaci pestek moreli lub migdałów, przy jednoczesnym sprawdzaniu ciśnienia
6. Nie używać Letrilu z probiotykami – wzmaga efekty uboczne
7. Enzymy wątrobowe/trzustkowe nie powinny być dozowane w większej niż zalecona ilość zwłaszcza jeśli pacjent stosuje lekarstwa na rozrzedzanie krwi
8. Enzymy trzustkowe są szczególnie istotne w terapii, szczególnie dla osób które mają nadwyrężoną wątrobę/ trzustkę
9. Letril można zażywać na pusty żołądek i popijać wodą, ale nie mineralną - nie sokami
10. Jeśli chory ma problemy wątrobowe Letril można stosowac w trakcie posiłku i sukcesywnie zwiększać dawkę – BY UNIKNĄĆ PODRAŻNIEŃ
11. Enzymy popijać również wodą i stosować przed jedzeniem
12. Przy terapii szczególnie zalecane są witaminy- witamina C o naturalnym ph, witamina A (emulsyfikowana) albo beta karoten- jednak nie stosować równocześnie, witamina E może być łączona z selenem lub A+E w emulsji
Żaden z opisywanych preparatów nie jest zarejestrowanym w Polsce lekiem przeciw nowotworom, jest suplementem do diety. Informacje o wskazaniach do stosowania preparatu i mechanizmie jego działania pochodzą od producentów lub dystrybutorów. Przed zastosowaniem preparatu skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Dawkowanie
Czym różni się stosowane w profilaktyce spożywanie witaminy B17 w tabletkach od nasion moreli? Co jest lepsze? Czy powinno się zażywać jedno i drugie jednocześnie?
Dr Krebs uważał, że w przypadku zapobiegania chorobom nowotworowym, witamina B17 w formie naturalnej (gorzkie pestki moreli lub migdałów) jest lepsza od jej oczyszczonej wersji. Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku innych rodzajów żywności; witamina C w naturalnej postaci (w grejpfrutach czy cytrynach) jest lepsza od tabletek. Cała różnica polega na tym, że tabletki są wygodniejsze w użyciu. Pestki mają gorzkawy smak i są ciężkie do pogryzienia zwłaszcza dla ludzi starszych, dlatego niektórzy wolą tabletki. Duża część osób przyjmuje B17 w obu postaciach. Proszę pamiętać, że w działaniu profilaktycznym można ograniczyć się tylko i wyłącznie do gorzkich pestek/nasion moreli – O amigdalinie- gorzkie pestki moreli – jakie kupować, w przypadku wykrytego raka pestki nie powinny stanowić podstawy terapii ale jej uzupełnienie, ponieważ mogą być nie wystarczające.
Jaka jest zalecana profilaktyczna dzienna dawka B17 w pestkach?
Nie ustalono, co prawda, minimalnej dawki dziennej chroniącej przed rakiem, lecz można ją określić, biorąc pod uwagę dwie poniższe sugestie:
Po pierwsze, według samego dr. Krebsa, owoce zawierające B17 należy spożywać w całości, także z nasionami. Nasion nie powinno się jeść więcej, niż zjadłoby się ich wraz z owocem, to znaczy, że jeżeli jemy trzy jabłka dziennie, to wystarczy nam ilość nasion w trzech jabłkach.
Po drugie, uważa się, iż przed rakiem chroni znakomicie jedno nasiono moreli na 5 kg masy ciała, aczkolwiek dokładna dawka dzienna zależy od nawyków żywieniowych i przemiany materii każdego człowieka, od jego indywidualnych reakcji na przyjmowaną ilość pestek i innych schorzeń i niedomagań organizmu (osoby z chorą lub nadwrażliwą wątrobą powinny być bardziej ostrożne przy przyjmowaniu pestek moreli). I tak dla przykładu osoba ważąca ok. 85 kilogramów może zjeść do 17 nasion moreli dziennie, by otrzymać bezpieczną i odpowiednią dawkę B17. Natomiast w przypadku B17 dawkowanej w postaci tabletek 100 mg, wystarczą 2-3 tabletki dziennie.
Pamiętaj:
- nigdy nie powinno się przesadzać z ilością spożywanych pestek; zjedzenie zbyt wielkiej ich ilości może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne; takie jak nudności czy zawroty głowy
- należy zjadać rozsądne ilości pestek (nie więcej niż 25-35 dziennie po fazie przyzwyczajenia)
- najlepiej jest zacząć od małych ilości pestek popijając dużą ilością wody by stopniowo zwiększać dawki
Jaka jest zalecana dawka dzienna B17 dla osób z wykrytym nowotworem? Co i jak długo przyjmować coś dodatkowego?
Według Dr Ernesta Krebsa Jr, dla osób z wykrytą i potwierdzoną chorobą nowotworową zaleca się przyjęcie jak największej dawki witaminy b 17 w jak najkrótszym czasie, nie zapominając o dopuszczalnych maksymalnych ilościach zarówno dla tabletek lub ampułek jak i pestek. Jeśli przyjmujecie letril i pestki, dr Krebs zaleca między ich przyjmowaniem minimum dwugodzinny odstęp, czyli nie przyjmuj letrilu i pestek moreli jednocześnie, ponieważ mogą wzmagać efekty uboczne podrażniające układ trawienny.
Jeśli przyjmujecie większe ilości tabletek to wtedy ilość pestek może być mniejsza- wszystko zależy od ogólnego stanu pacjenta. Ampułkowa witamina B17 jest polecana dla osób szczególnie nadwyrężonych - jeśli się na nią zdecydujecie weźcie pod uwagę aspekt prawny oraz fakt, iż lepiej by była podawana przez specjalistów, osoby z wykształceniem medycznym ze względu na jej charakter podawania.
Oto dawki zalecane przez dr. Contrerasa z Oasis of Hope Hospital dla osób chorych na nowotwory:
FAZA I (POCZĄTKOWA):
Terapia ta ma za zadanie bardzo agresywne zwalczanie raka, i nie czyniąc przy tym szkody pacjentowi jednocześnie wzmacniać jego układ odpornościowy.
AMIGDALINA, (witamina B17) 6 gram dożylnie, raz na dzień, powtarzać przez 21 dni lub: AMIGDALINA, 3 gramy (6 tabletek po 500 mg dziennie, np trzy razy dziennie po dwie najlepiej po posiłku), przez 21 dni. Równolegle podaje się enzymy proteolityczne (trzustki), naturalną witaminę C, kwas pangamowy – witaminę B15, AHCC (Active Hexose Correlated Compound), PREVEN CA, chrząstkę rekina (czysta 100%), witaminę A (w postaci emulsji), Barley Green Grass, antyoksydanty ( bogate w naturalne fitochemikalia i bioflowonoidy )oraz inne odżywki.
FAZA II (KONTYNUACJA):
AMIGDALINA, (witamina B17) 2 gramy (4 tabletki 500 mg) dziennie doustnie, przez następne trzy miesiące + wszystkie pozostałe składniki fazy I.
PO FAZIE II:
Faza III terapii metabolicznej polegająca na kontynuowaniu fazy II lub, jeśli rak jest w stanie remisji, programie profilaktycznym lub przejściu na pestki moreli + suplementy i dieta.
Jeśli jesteś chory na raka, to dawka dzienna wynosi od 6 do 10 tabletek 500 mg dziennie przez pierwsze 21 dni. Przed rozpoczęciem fazy początkowej możesz zacząć od bardzo małych dawek tabletek lub/ i pestek by stopniowo przyzwyczajać organizm do terapii. Pamiętaj by nie przyjmować witaminy b17 razem z pestkami jednocześnie, zachowaj min. 2 godzinny odstęp. Po fazie początkowej, która trwa od 21 do 30 dni, dawka maleje do 4-5 tabletek na dzień przez kolejne 3-4 miesiące, gdzie ta piąta brana jest przed snem. Jeśli poczujesz mdłości, podziel tabletkę na połowę i po zażyciu pierwszej połówki poczekaj godzinę, by przyjąć drugą. Pij duże ilości wody. Nigdy nie popijaj amigdaliny sokami.
Po fazie 3-4 miesięcy zaleca się powtórzenie kuracji lub przejście na gorzkie pestki + suplementy, nie zapominając jednak o właściwej diecie. Pamiętajcie dieta to podstawa.
Najlepszym rozwiązaniem jest potraktowanie witaminy B17 jako części wszechstronnego programu, zawierającego liczne uzupełniające się elementy, z których każdy pełni ważną rolę w skutecznej terapii.
Co powinienem przyjmować wraz z witaminą B17?
Jeśli masz raka, to zgodnie z zaleceniami dr. Contrerasa (jednego z pionierów leczenia witaminą B17 i dyrektora medycznego Oasis of Hope Hospital) powinieneś poddać się terapii, która będzie wspomagać twój układ odpornościowy do walki z nowotworem.
Oasis opracował program detoksyfikacyjny, który pozwala uzyskać najlepsze wyniki w walce z chorobą. Zespół dr. Contrerasa leczy przy pomocy następującego zestawu: letril, enzymy proteolityczne (enzymy trzustki), witamina C, chrząstka rekina (100% czysta), witamina A (w emulsji), PREVEN CA, kwas pangamowy (witamina B15), przeciwutleniacze (np. zielona hebarta, alfalfa), żywność zawierająca nitrylozydy (np. nasiona moreli) oraz inne składniki odżywcze.
Każdy z tych składników jest bardzo ważny w skutecznej walce z rakiem. Enzymy trzustki, na przykład, występują w naturze m.in. w owocach ananasa i papai, jednakże w terapii metabolicznej zalecany jest trochę inny skład - jaki w suplementach podstawowych, można tez dodatkowo stosować CARDUS MARIANUS.
Zadaniem enzymów jest również zniszczenie chroniącej komórkę nowotworową ujemnie elektrostatycznie naładowanej otoczki białkowej (pericellular sialomucin) – a wtedy komórka nie może się bronić przed układem odpornościowym. Enzymy są bardzo istotnym elementem terapii metabolicznej.
Celem terapii metabolicznej jest przede wszystkim przywrócenie organizmowi chorego kondycji fizycznej.
Niestety, większość pacjentów podejmuje leczenie terapiami alternatywnymi (a w tym i metaboliczną), gdy ich organizm jest już poważnie wyniszczony. Właśnie dlatego do terapii metabolicznej powinno się włączyć substancje odżywcze, które pomagają w przywracaniu chorego organizmu do zdrowego stanu. Szpik kostny i kolagen pomagają w odbudowie tkanki kostnej w przypadku raka kości. Grzyby z rodzaju maitake i shittake (najlepiej przebadane naukowo japońskie grzyby) zawierają w sobie substancję antywirusową zwaną lentinanem, która stymuluje układ immunologiczny i unieczynnia wirusy. Pod kątem wykorzystania w terapii leczenia raka bada się również inne substancje odżywcze: Essiac, AIICC, koenzym Q10, siarczan hydrazyny, ekstrakt z pestek grejpfruta , minerały koloidalne, witaminę E, multiwitaminy i minerały, imbir, betakaroten, koci pazur, echinaceę, oset mleczny, melatoninę, owoce noni (z wysp Pacyfiku) czy surową grasicę.
Wśród naukowców i lekarzy holistycznych panuje przekonanie, iż łączenie kilku terapii odnosi lepszy skutek niż stosowanie wyłącznie jednej. Można zmieniać składniki terapii metabolicznej zgodnie ze swoimi potrzebami.
Istnieją różnice w stosowaniu suplementów wspomagających leczenie terapią metaboliczną opartą na witaminie B17, ich dawkowaniu – w zależności od tego czy jest ona stosowana w klinice Dr Contrerasa, Binzel, Gersona.
Witamina B17 jest podstawowym składnikiem diety metabolicznej. Występuje w postaci zastrzyków, tabletek i kapsułek. W przypadku tych dwóch ostatnich możemy rozróżnić 500 mg i 100mg. Według Dr Contrerasa zaleca się:
2-4 tabletek/ kapsułek 100 mg dziennie- jako uzupełnienie diety chroniącej przed zachorowaniem na raka
4-6 tabletek/ kapsułek 500 mg- jako uzupełnienie diety dla osób chorych na nowotwory
Zaleca się 3 tabletki 3x dziennie 2 godziny po każdym posiłku, czyli w sumie 9 tabletek dziennie. Bromelina (bromelain) jest również włączona do spisu enzymów, można go przyjmować osobno albo najlepiej jako jeden ze składników enzymu, nie jest jednak to najważniejszy ze składników. Mieszanka enzymów polecana przez Dr Krebsa, Dr. Hansa Nieper i Dr. Philipa Binzel powinna zawierać następujące składniki (enzymy), jeśli nie wszystkie to przynajmniej większość:
Pankreatyna
Papaina
Bromelina
Trypsyna
Lipaza
Amylaza
Rutyna
Thymus
Zinc Gluconate
Super Oxide Dismutase
Katalaza
L-Gluthatione
Alfa- chymotrypsin
Witamina A (emulsyfikowana)
Pierwsze formalne badania nad zastosowaniem witaminy A w leczeniu chorób nowotworowych zostały rozpoczęte w Monachium/ Niemcy. Już wtedy zauważono, że problem nowotwora płuc wśród marynarzy w Norwegii jest mniej powszechny w tej grupie niż wszędzie indziej na świecie, mimo że palą oni papierosy niemal od dzieciństwa. Podczas badania tego zjawiska odkryto, że spożywają oni przez całe swoje życie bardzo duże ilości wątroby ze świeżych ryb, bogatych w witaminę A. Logicznym wnioskiem nasuwającym się po zapoznaniu się z powyżej przedstawioną sytuacją jest, iż spożywanie witaminy A w dużych ilościach, najlepiej jej naturalnych odpowiedników, chroni organizm przed rakiem płuc, zwłaszcza wśród nałogowych palaczy. Jednocześnie odkryto, że duża dawka Witaminy A może być trująca i wywołać różnego rodzaju niekorzystne efekty uboczne. Głównym celem badań było określenie w jakich dawkach przyjmować doustnie witaminę A, by spełniała funcje zapobiegające i leczące. Rozwiązanie zostało odnalezione przez jednego z naukowców, który odkrył że nieprzetworzone/naturalne mleko posiada sporą ilość witaminy A, a dzieci karmionę piersią nigdy nie odczuły efektów ubocznych działania witaminy A bo natura umieściła witaminę A w mleku w formie mikro-emulsyfikacji. Naukowcy z Monachium przygotowali witaminę A w takiej formie- zemulsyfikowanej w postaci płynu, która przenika bezpośrednio do układu chłonnego bez przechodzenia w dużych ilościach przez wątrobę.
Zaleca się następujące dozowanie:
W normalnych dawkach ochrania narząd wzroku.
W dawkach od 100,000 do 300,000 jednostek na dzień (1 kropla = 15,000 jednostek), działa jako potężny stymulant układu immunologicznego.
W dawkach od 500,000 do 1,000,000 jednostek na dzień (25 do 50 kropli na dzień) ma działanie antynowotworowe.
Lecznicze właściwości chrząstki poznano już w latach 50-tych dzięki eksperymentowi Dr. Johana F.Pruddena z Columbia Uniwersity Hospital w Nowym Yorku. Badał on terapeutyczne właściwości chrząstki zwierzęcej. Badania te wykazały pozytywne działanie w leczeniu chorób skóry takich jak: owrzodzenie, żylaki, trudno gojące się rany, trądzik, jak również w reumatyzmie, prostacie, hemoroidach i nowotworach. Wyniki te zachęciły uczonych do eksperymentowania z innymi rodzajami chrząstki. Największe zainteresowanie wzbudziła chrząstka rekina z uwagi na to, te rekiny nie chorują na raka. Cechuje je niezwykła odporność, a prawdopodobieństwo zachorowania na raka wynosi 1:1.000.000
Szkielet rekina w całości zbudowany jest z chrząstki. To nasunęło przypuszczenie, że w chrząstce musi znajdować się substancja chroniąca przed chorobami, zwłaszcza że rekiny są odporne na wszystkie choroby dolegaące człowiekowi. Sprawdzono tą hipotezę dzięki eksperymentom prowadzonym nad rekinami w Laboratorium Monte Marine na Florydzie, pod kierownictwem Dr. Carla Luera. Przez dziewięć lat podawano rekinom codziennie wraz z pokarmem najgroźniejsze substancje rakotwórcze. Wyniki badań były zaskakujące, ponieważ żaden z rekinów nie zachorował na raka. Grupę kontrolną stanowiły inne gatunki ryb, które niestety nie okazały się tak odporne. Prace te potwierdziły istnienie w chrząstce rekina antyciał IgM, które pozostają w pełnej gotowości do zwalczania zagrożenia w postaci np. wirusów czy bakterii. Zauważono również, że chrząstka rekina działa hamująco na formowanie się nowych naczyń krwionośnych. Nasunęło to badaczom pomysł zastosowania chrząstki rekina w leczeniu raka. Substancje zawarte w chrząstce rekina zwane TAFs (tumor antiangiogenic factors), są czynnikami hamującymi rozwój nowotworowych naczyń krwionośnych. Powodują one zahamowanie rozwoju i obumieranie nowotworu.
Jądra moreli są niedrogim, naturalnym i bogatym żródłem witaminy b17. Oprócz witaminy B17 są bogate w minerały, witaminy i enzym, których nie posiada jej syntetyczny odpowiednik.
Dozowanie wg Dr Krebsa:
10 pestek w ciągu dnia jako uzupełnienie diety przeciwdziałajacej powstawaniu nowotorów
30-35 pestek dziennie jako...
misioagi