Kartacze.docx

(11 KB) Pobierz

Składniki:

5 kg ziemniaków;
40 dag ziemniaków gotowanych i przemielonych przez sitko o małych oczkach;
sól;
2 cebule średniej wielkości;
jajko;
łyżka przetartego majeranku;
olej;
pieprz i sól do smaku;
3 średniej wielkości cebule;.

 

Sposób przygotowania:

 

Surowe ziemniaki obieramy, przecieramy na tarce i odciskamy przez lnianą ściereczkę lub kawałek lnianego płótna. Sok odstawiamy na cztery minuty, aby na dnie naczynia osiadł krochmal. Zlewamy wodę, a krochmal dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Do tego dodajemy przemielone przez sitko ugotowane ziemniaki, solimy i ręcznie wyrabiamy na jednolitą masę.

Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę, którą podsmażamy na patelni z niewielką ilością oliwy, cały czas mieszając. Pieczarki mielimy w maszynce i dodajemy usmażoną cebulę, surowe jajko oraz otarty majeranek, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta formujemy centymetrowej grubości placki. Powinny być tak duże, aby bez problemu zakrywały otwartą dłoń (z podanych składników otrzymamy ok. 18 sztuk). Kładziemy na nie kulkę farszu i oklejamy ją ziemniaczanym plackiem. Kartacze zaraz po uformowaniu wkładamy do wrzącej, osolonej wody (aby się nie sklejały, można wcześniej wrzucić do niej np. pół łyżki masła). Podczas gotowania warto sprawdzać, czy nie przywierają do dna. Kiedy kartacze wypłyną na powierzchnię – pozostawiamy je na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 20 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin