Krokiety z zielona soczewicą.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

ciasto nalesnikowe:

 

ok. 2 szk mąki tortowej

ok. 1 szk. mleka

ok. 0,5 szk. wody gazowanej

szczypta soli

2 jaja

 

Farsz:

 

25dag soczewicy zielonej

50 dag pieczarek

1 cebula

kolendra, sól, majeranek, pieprz

2 łyz. masła

bułka tarta

1 jajo

 

Wykonanie:

 

Ciasto nalesnikowe:

 

Białka ubijamy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania konsystencji śmietany. Smażymy, zbytnio nie rumienić.

 

Farsz:

 

soczewicę gotujemy w 2 szk.wody przez ok 30 min, aż będzie miękka.Po ugotowaniu odlewamy z niej wodę i ugniatamy na jednolitą masę.

Pieczarki podsmażamy z cebulką. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy do niego zmieloną kolendrę i inne przyprawy. Do soczewicy dodajemy podsmazone pieczarki, przyprawy.

 

Placki naleśnikowe smarujemy farszemi, zawijamy, nadając kształt koperty badz wałeczka.Tak przygotowane naleśniki obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce i smazymy. Podajemy z surówką z świeżych warzyw

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin