Składniki
ciasto nalesnikowe:
ok. 2 szk mąki tortowej
ok. 1 szk. mleka
ok. 0,5 szk. wody gazowanej
szczypta soli
2 jaja
Farsz:
25dag soczewicy zielonej
50 dag pieczarek
1 cebula
kolendra, sól, majeranek, pieprz
2 łyz. masła
bułka tarta
1 jajo
Wykonanie:
Ciasto nalesnikowe:
Białka ubijamy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania konsystencji śmietany. Smażymy, zbytnio nie rumienić.
soczewicę gotujemy w 2 szk.wody przez ok 30 min, aż będzie miękka.Po ugotowaniu odlewamy z niej wodę i ugniatamy na jednolitą masę.
Pieczarki podsmażamy z cebulką. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy do niego zmieloną kolendrę i inne przyprawy. Do soczewicy dodajemy podsmazone pieczarki, przyprawy.
Placki naleśnikowe smarujemy farszemi, zawijamy, nadając kształt koperty badz wałeczka.Tak przygotowane naleśniki obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce i smazymy. Podajemy z surówką z świeżych warzyw
tatanka.com