Czekoladowo- wiśniowe.doc

(26 KB) Pobierz
Czekoladowo-wiśniowe

Czekoladowo-wiśniowe

Składniki

·         BISZKOT CIEMNY:

·         6 jajek

·         1szk. cukru

·         1łyżeczka proszku do pieczenia

·         ¾ szk. mąki tortowej

·         2-3 łyżeczki kakao

·         1 krem czekoladowy (wykonać zgodnie z opakowaniem)

·         1 bita śmietana śnieżka + mleko + czerwona galaretka

·         1 słoik wiśni bez pestek

·         1 dżem wiśniowy lub konfitura

·         Polewa czekoladowa

Etapy przygotowania

BISZKOT CIEMNY:
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodać po jednym żółtku., następnie mąkę z proszkiem i na koniec kakao. Piec w temperaturze 160stC. 30 minut.

Po ostygnięciu przekroić na 3 części.
Pierwszą część biszkopta posmarować dżemem, na to krem czekoladowy (troszkę zostawić na wierzch), w krem powciskać wiśnie.

Przykryć drugą częścią biszkopta. Bitą śmietanę śnieżkę – ubić i na koniec dodać tężejącą galaretkę czerwoną. Miksować przez chwilę i ten krem wyłożyć na biszkopt. Przełożyć trzecią częścią biszkoptu. Następnie wierzch posmarować resztą kremu czekoladowego, wiśniami i polać polewą czekoladową.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin