· BISZKOT CIEMNY:
· 6 jajek
· 1szk. cukru
· 1łyżeczka proszku do pieczenia
· ¾ szk. mąki tortowej
· 2-3 łyżeczki kakao
· 1 krem czekoladowy (wykonać zgodnie z opakowaniem)
· 1 bita śmietana śnieżka + mleko + czerwona galaretka
· 1 słoik wiśni bez pestek
· 1 dżem wiśniowy lub konfitura
· Polewa czekoladowa
BISZKOT CIEMNY:Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodać po jednym żółtku., następnie mąkę z proszkiem i na koniec kakao. Piec w temperaturze 160stC. 30 minut.
Po ostygnięciu przekroić na 3 części.Pierwszą część biszkopta posmarować dżemem, na to krem czekoladowy (troszkę zostawić na wierzch), w krem powciskać wiśnie.
Przykryć drugą częścią biszkopta. Bitą śmietanę śnieżkę – ubić i na koniec dodać tężejącą galaretkę czerwoną. Miksować przez chwilę i ten krem wyłożyć na biszkopt. Przełożyć trzecią częścią biszkoptu. Następnie wierzch posmarować resztą kremu czekoladowego, wiśniami i polać polewą czekoladową.
tatanka.com