Konfitura gruszkowa z kardamonem.doc

(19 KB) Pobierz

Konfitura gruszkowa z kardamonem

4 słoiki po 370 ml

 

Składniki:

·         3 cytryny

·         12 nasion zielonego kardamonu

·         1,5 kg twardych gruszek

·         600 ml niesłodzonego soku jabłkowego

·         1 kg cukru żelującego

 

Wykonanie:

    1. Cytryny sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki
    2. Skórki pokroić w paseczki, a z miąższu wycisnąć sok
    3. Kardamon potłuc, czarne nasionka pomieszać z paseczkami cytryny
    4. Gruszki obrać, pokroić na kawałki zalać sokiem z cytryny
    5. Przykryć i odstawić do lodówki
    6. Obierki z gruszek dodać do skórek z cytryny, zalać 300 ml wody i gotować przez około 50 minut
    7. Włożyć gruszki do (nowego) garnka, zalać sokiem jabłkowym i przecedzonym wywarem
    8. Gotować ok. 20 minut na małym ogniu
    9. Wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia
    10. Zebrać pianę a konfiturę włożyć do słoików i zamknąć

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin