· Pulpeciki rybne po tajsku:
· 150 g filetu z dorsza
· 1 i 1/2 cebuli dymkij
· 3 cm korzenia imbiru
· 1 ząbek czosnku
· 1 ogórek
· 4 łyżki octu ryżowego
· 25 g fasolki szparagowej
· 1 łyżka czerwonej pasty curry
· 1 jajko
· 6 łyżek mąki kukurydzianej
· 1 łyżka brązowego cukruj
· 2 łyżki cukru pudru
· listek cytrynowca
· olej roślinny do głębokiego smażenia
· listki kolendry do dekoracji
· sól i pieprz do smaku
W pulpecikach fajne jest to, że ostry cebulowo-ogórkowy smak marynaty kontrastuje rybny smak dorsza. Imbir, czosnek i cytrynowiec podkreślają tę kombinację. Tajowie uwielbiają ryby i owoce morza dostępne w ich kraju na każdym kroku. Bardzo często stosują do ich przyprawiania cytrynowiec, nadający potrawom charakterystyczną kwaskowatą nutę.Dla 2 osóbCzas przygotowania: 30 min.
Jak to zrobić:1. Zacznij od zalewy, żeby smaki miały czas się dobrze wymieszać. W rondelku podgrzej 4 łyżki octu ryżowego, 4 łyżki wody i 2 łyżki cukru pudru. Zdejmij z ognia, kiedy cukier się rozpuści.2. Oskrob korzeń imbiru ze skórki ostrą krawędzią łyżki. Pokrój bardzo drobno.3. Ząbek czosnku posiekaj i przetrzyj krawędzią noża. Dodaj do miski z imbirem.4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do czosnku.5. Odetnij końcówki ogórka. Nie obieraj, tylko przekrój go wzdłuż na 4 części i wykrój pestki. Podłużne kawałki przetnij wszerz na pół i pokrój je w długie, bardzo cienkie paski.6. Zalej ogórka i cebulę marynatą, wymieszaj i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na co najmniej 10 min. (Warzywa będą miały lepszy smak, jeśli postoją sobie w zimnie 2-3 godz.).7. Do miksera wrzuć rybę bez ości podzieloną na kawałki, 1 łyżkę pasty curry i 1 łyżkę brązowego cukru.8. Podczas miksowania dodaj 1 jajko i 2 łyżki mąki kukurydzianej.9. Przełóż masę rybną do miski.10. Posiekaj fasolkę szparagową i liście cytrynowca na milimetrowe kawałeczki i dodaj do pulpetów.11. Jeśli konsystencja masy będzie zbyt rzadka, zagęść ją jeszcze mąką kukurydzianą.12. Dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.13. Uformuj 4 pulpety i obtocz je w mące kukurydzianej.14. Rozgrzej frytownicę do 180 stopni C. Smaż pulpety w głębokim oleju, aż się zarumienią.15. Po wyjęciu odsącz je na ręczniku papierowym.16. Przełóż ogórki w zalewie na talerz, połóż na nie pulpety i polej sosem z marynaty.17. Możesz podać z listkiem kolendry.
tatanka.com