BABA DROŻDŻOWA.rtf

(23 KB) Pobierz
BABA DROŻDŻOWA

BABA DROŻDŻOWA

1         kg maki pszennej

2         op. drożdży Instatnt
1 szkl mleka

                                    oliwa z oliwek,              

                                   rodzynki,

                                    kieliszek koniaku,

                              1 ¼ szkl cukru

6 żółtek.

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku (mleka nie powinno być dużo, tak by tylko zmieszać), w kopczyku mąki zrobić dołek i wlać drożdże -odstawić na 20 min do przegryziena się. W międzyczasie zrobić kogel mogel z 6 żółtek z cukrem (dobrze rozetrzeć, cukier nie może piszczeć). Mąkę z drożdżami rozmieszać ręką, dodając kogel mogel, resztę ciepłego mleka i oliwę (oliwy ok. 1/3 szklanki). Tak długo wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ręki(nie będzie się kleiło), i jeszcze trochę by napompować powietrzem. Odstawić do wyrośnięcia przykryte CZYSTĄ! ściereczką w ciepłe miejsce. Rodzynki (cała szklanka) zalać wrzątkiem i po 10 minutach odcedzić, odstawić do odsączenia reszty wody. Gdy ciasto wyrośnie zwiększy objętość 3 krotnie, wsypać rodzynki i kieliszek koniaku i razem wszystko zagnieść. Taką masę przełożyć do form najlepiej tortowych wysmarowanych tłuszczem i tartą bułką. Formy powinny być wysokie, można użyć garnków emaliowanych. Delikatnie ułożyć wierzch smarując białkiem z jajek. Piec w piekarniku nagrzanym ok 30 minut. Stan bab można sprawdzić patyczkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin