BABA DROŻDŻOWA
1 kg maki pszennej
2 op. drożdży Instatnt1 szkl mleka
oliwa z oliwek,
rodzynki,
kieliszek koniaku,
1 ¼ szkl cukru
6 żółtek.
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku (mleka nie powinno być dużo, tak by tylko zmieszać), w kopczyku mąki zrobić dołek i wlać drożdże -odstawić na 20 min do przegryziena się. W międzyczasie zrobić kogel mogel z 6 żółtek z cukrem (dobrze rozetrzeć, cukier nie może piszczeć). Mąkę z drożdżami rozmieszać ręką, dodając kogel mogel, resztę ciepłego mleka i oliwę (oliwy ok. 1/3 szklanki). Tak długo wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ręki(nie będzie się kleiło), i jeszcze trochę by napompować powietrzem. Odstawić do wyrośnięcia przykryte CZYSTĄ! ściereczką w ciepłe miejsce. Rodzynki (cała szklanka) zalać wrzątkiem i po 10 minutach odcedzić, odstawić do odsączenia reszty wody. Gdy ciasto wyrośnie zwiększy objętość 3 krotnie, wsypać rodzynki i kieliszek koniaku i razem wszystko zagnieść. Taką masę przełożyć do form najlepiej tortowych wysmarowanych tłuszczem i tartą bułką. Formy powinny być wysokie, można użyć garnków emaliowanych. Delikatnie ułożyć wierzch smarując białkiem z jajek. Piec w piekarniku nagrzanym ok 30 minut. Stan bab można sprawdzić patyczkiem.
Gryzmek