CIASTO Z ORZECHAMI(1).doc

(26 KB) Pobierz
CIASTO Z ORZECHAMI

 

                             CIASTO Z ORZECHAMI

 

 

1/2 kg mąki (3 szklanki)

1/2 kostki margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

2 jajka

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka sody

                         Polewa:

30 dag orzechów włoskich

1/2 kostki margaryny

2 łyżki miodu

1/2 szklanki cukru

                         Krem:

1/2 litra mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki budyniu śmietankowego

1 kostka masła

2/3 szklanki cukru pudru

 

             

 

              Przepis na ciasto:  Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Przepis na polewę orzechową:  Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty. 

             

              Przepis na krem:  Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste. 

Przekładanie ciasta:  Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin