CZEKOLADOWE CIASTO NA PODWIECZOREK
20 dkg maki
6 dkg kakao
8,5 dkg masła
6 dkg oleju
15 ml. Wody
15 dkg cukru ( brązowy)
1 łyżeczka proszku
½ łyżeczki sody
15 dkg kwaśnej śmietany
2 jajka
esencja waniliowa
½ łyżeczki mielonych gozdzików
½ łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka cynamonu.
Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki i stopniowo dodając jajka , olej, masło, śmietanę i wodę miesząc aż znikną grudki. Ciasto musi być gładkie i płynne. Przelać je do okrągłej formy - małej albo podłużnej keksowej i piec w 190 st przez ok 40-50 minut. Wyjąć i ostudzić i gotowe. Można polać polewą czekoladową. Ciasto jest pyszne i puszyste i długo świeże - idealne na podwieczorki przy kawie czy herbacie.
Gryzmek