CZEKOLADOWE CIASTO NA PODWIECZOREK.doc

(25 KB) Pobierz
CZEKOLADOWE CIASTO NA PODWIECZOREK

             CZEKOLADOWE CIASTO NA PODWIECZOREK

 

20 dkg maki

6 dkg kakao

8,5 dkg masła

6 dkg oleju

15 ml. Wody

15 dkg cukru ( brązowy)

1 łyżeczka proszku

½ łyżeczki sody

15 dkg kwaśnej śmietany

2 jajka

esencja waniliowa

½ łyżeczki mielonych gozdzików

½ łyżeczki imbiru mielonego

1 łyżeczka cynamonu.

 

 

Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki i stopniowo dodając jajka , olej, masło, śmietanę i wodę miesząc aż znikną grudki. Ciasto musi być gładkie i płynne. Przelać je do okrągłej formy - małej albo podłużnej keksowej i piec w 190 st przez ok 40-50 minut. Wyjąć i ostudzić i gotowe. Można polać polewą czekoladową. Ciasto jest pyszne i puszyste i długo świeże - idealne na podwieczorki przy kawie czy herbacie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin