PIWOSZ.rtf

(23 KB) Pobierz
PLACEK Z WIŚNIAMI

 

 

 

 

 

PLACEK Z WIŚNIAMI.

1 margaryna

trochę więcej niż 1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

4 jajka

szczypta soli

25 dag świeżych wiśni

cukier puder do posypania

Przepis: Masło stopić i ostudzić. Dodać cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i utrzeć na gładką masę. Dodać wydrylowane wiśnie i delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni C (na złoty kolor). Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

PIWOSZ

 

                                     Ciasto:

                                         3 szklanki mąki

                                          1 łyżeczka proszku do pieczenia

                                      2/3 szklanki piwa

                                    1½ kostki margaryny

                                          olejek waniliowy

 

                                  Krem:

1 szklanką mleka

1 szklanka cukru

    po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej

1 kostka margaryny olejek rumowy

 

Margarynę utrzeć na tarce, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać piwo, olejek waniliowy i wyrobić ciasto. Włożyć ciasto na 1 godzinę do zamrażalnika. Wyjąć, podzielić na 3 części. Upiec oddzielnie każdy placek.

     Krem:

Z mleka, cukru, obu mąk i olejku rumowego ugotować budyń. Gdy wystygnie dodać margarynę. Utrzeć. Przełożyć ciasto. Można polać polewą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin