PLACEK Z WIŚNIAMI.
1 margaryna
trochę więcej niż 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
4 jajka
szczypta soli
25 dag świeżych wiśni
cukier puder do posypania
Przepis: Masło stopić i ostudzić. Dodać cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i utrzeć na gładką masę. Dodać wydrylowane wiśnie i delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni C (na złoty kolor). Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
PIWOSZ
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki piwa
1½ kostki margaryny
olejek waniliowy
Krem:
1 szklanką mleka
1 szklanka cukru
po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
1 kostka margaryny olejek rumowy
Margarynę utrzeć na tarce, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać piwo, olejek waniliowy i wyrobić ciasto. Włożyć ciasto na 1 godzinę do zamrażalnika. Wyjąć, podzielić na 3 części. Upiec oddzielnie każdy placek.
Z mleka, cukru, obu mąk i olejku rumowego ugotować budyń. Gdy wystygnie dodać margarynę. Utrzeć. Przełożyć ciasto. Można polać polewą.
Gryzmek