PLACEK Z CHAŁWA.doc

(27 KB) Pobierz
PLACEK Z CHAŁWA

 

 

                                     PLACEK Z CHAŁWA

 

 

                    Biszkopt:
                                   6 jajek
                                   1 szklanka cukru
                                   1 szklanka mąki pszennej
                                   1 łyżeczka proszku do pieczenia
                          Poncz:
                                  ½ szklanki przegotowanej zimnej wody
                                 10 ml spirytusu
                         Masa chałwowa:
                              20 dag masła
                            12,5 dag margaryny „Kasia”
                                 2 jajka
                               ¾ szklanki cukru
                             40 dag chałwy waniliowej
                             25 ml spirytusu
                                1puszka brzoskwiń
                                  gotowa polewa czekoladowa

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Przegotowaną zimną wodę wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć dwie części biszkoptu.

Miękkie masło i miękką margarynę „Kasie” utrzeć razem na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na parze (tzn. wodę w małym garnku zagotować, następnie zmniejszyć gaz, i na ten garnek położyć miskę z jajkami i cukrem, tak żeby ta miska nie dotykała gorącej wody, i ubijać mikserem jajka, gdy masa będzie już sztywna, miskę zdjąć i masę ostudzić). Do puszystej masy z masła i margaryny dodać masę jajeczną i dalej miksować. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę i spirytus. Delikatnie wymieszać.

Na jedną cześć biszkoptu rozłożyć połowę kremu, na krem pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki, a na nie drugą część biszkoptu. Lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część kremu. Wierzch ciasta polać gotową polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

 

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin