PRÓŻNIAK.doc

(25 KB) Pobierz
PRÓŻNIAK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRÓŻNIAK

3 szklanki mąki

3 całe jaja

                              ½  kostki roztopionej margaryny (np. Kasi)

                              ¼  litra śmietany

                              ½  opakowania proszku do pieczenia

                              ½  szklanki cukru

   cukier waniliowy,

   owoce świeże lub z kompotu

 

Wszystkie składniki połączyć (najlepiej mikserem, ale można też łyżką drewnianą). Margarynę należy dodać, jak będzie chłodna. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Na wierzch ułożyć pokrojone dość drobno, np. w kostkę, owoce. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu można polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale i bez tego ciasto jest pyszne. Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin