TORT ŚMIETANOWY
Ciasto:
10 jajek
1 szkl cukru pudru
¼ szkl mąki pszennej
5 dkg zmielonych migdałów
2 łyżki maki ziemniaczanej 20 dkg marmolady
Poncz:
2 łyżki rumu
2 łyżki cukru ¾ szkl wody
Krem:
1 litr śmietanki kremówki
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny.
Żółtka utrzeć z pudrem, połączyć z ubita piana z białek, mąką i migdałami. Przełożyć do 3 tortownic( można do jednej a potem przekroić na 3 części). Piec około 25 min w tem 180 st. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem i z cukrem waniliowym. Zrobić poncz mieszają wszystkie jego składniki i nasączyć nim 3 części ciasta, potem układać blat marmolada, blat bita śmietana, blat.
Rozpuścić żelatynę wymieszać z resztą śmietany i posmarować na wierzch. Udekorować owocami bitą śmietaną i zmielonymi orzechami.
Gryzmek