TORT ŚMIETANOWY.rtf

(19 KB) Pobierz
TORT ŚMIETANOWY

TORT ŚMIETANOWY

Ciasto:

                                              10 jajek

                                          1              szkl cukru pudru

                                                ¼ szkl mąki pszennej

                                            5 dkg zmielonych migdałów

                                                2 łyżki maki ziemniaczanej
                                             20 dkg marmolady

Poncz:

                                              2 łyżki rumu

                                         2 łyżki cukru
                                            ¾ szkl wody

Krem:

1 litr śmietanki kremówki

5 łyżek cukru

1 cukier waniliowy

3              łyżki żelatyny.

Żółtka utrzeć z pudrem, połączyć z ubita piana z białek, mąką i migdałami. Przełożyć do 3 tortownic( można do jednej a potem przekroić na 3 części). Piec około 25 min w tem 180 st. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem i z cukrem waniliowym. Zrobić poncz mieszają wszystkie jego składniki i nasączyć nim 3 części ciasta, potem układać blat marmolada, blat bita śmietana, blat.

Rozpuścić żelatynę wymieszać z resztą śmietany i posmarować na wierzch. Udekorować owocami bitą śmietaną i zmielonymi orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin