KOKOSANKI.doc

(232 KB) Pobierz

 

KOKOSANKI
Składniki

* 350 g wiórków kokosowych
* 3/4 szklanki cukru
* cukier wanilinowy
* 3 jajka
* 70 g masła
* 5 płaskich łyżeczek mąki
* 1/5 łyżeczki sody
* szczypta soli
* masło do natłuszczenia blachy, ewentualnie folia aluminiowa lub papier do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Stopić i przestudzić masło.
Ubić pianę z białek, dodając pod koniec szczyptę soli i cukier wanilinowy. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku i po łyżce cukru, a na koniec stopione masło.
Do masy jajecznej domieszać delikatnie kolistymi ruchami wiórki kokosowe i mąkę wymieszaną z sodą.
Na blachę kłaść ręką niezbyt dokładne kulki ciasta (każda z nas widziała, jak wyglądają kokosanki).
Wstawić ciasteczka do piekarnika (nie pod samą grzałką, bo się przypalą!) nagrzanego do 180 st. i piec ok.12 min.
Zdejmować z blachy po przestudzeniu.
Ciasteczka po przestudzeniu można polać stopioną czekoladą.

Uwaga: "bomba kaloryczna" z dużą zawartością tłuszczu!
1 ciasteczko − 73 kcal

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin