KOKOSANKI Składniki * 350 g wiórków kokosowych * 3/4 szklanki cukru * cukier wanilinowy * 3 jajka * 70 g masła * 5 płaskich łyżeczek mąki * 1/5 łyżeczki sody * szczypta soli * masło do natłuszczenia blachy, ewentualnie folia aluminiowa lub papier do pieczenia Sposób przyrządzenia: Stopić i przestudzić masło. Ubić pianę z białek, dodając pod koniec szczyptę soli i cukier wanilinowy. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku i po łyżce cukru, a na koniec stopione masło. Do masy jajecznej domieszać delikatnie kolistymi ruchami wiórki kokosowe i mąkę wymieszaną z sodą. Na blachę kłaść ręką niezbyt dokładne kulki ciasta (każda z nas widziała, jak wyglądają kokosanki). Wstawić ciasteczka do piekarnika (nie pod samą grzałką, bo się przypalą!) nagrzanego do 180 st. i piec ok.12 min. Zdejmować z blachy po przestudzeniu. Ciasteczka po przestudzeniu można polać stopioną czekoladą. Uwaga: "bomba kaloryczna" z dużą zawartością tłuszczu! 1 ciasteczko − 73 kcal
lesko44