post-warzywno-owocowy-jadlospis-tydzien5.pdf

(375 KB) Pobierz
Tydzień 5
Śniadanie
(przed
wyjściem z domu)
Przekąska 1
Obiad
Przekąska 2
Kolacja (3 godziny
przed snem)
Dzień 29
Koktajl z papryki,
jabłka, cytryny i
marchewki
Kiełki brokuła z
cebulą, pomidorami i
roszponką
Zupa: krem z kalafiora
+ II danie: leczo
warzywne
Sałatka
pomidorowa z
cebulą i ziołami
oraz ogórkiem
skropionym
sokiem z cytryny
Surówka z pora z
jabłkiem i marchewką
+ ogórek kiszony
Dzień 30
Koktajl z kapusty z
jabłkiem i marchewką
oraz miętą
Ogórek kiszony z
pomidorem, papryką
i rukolą
Zupa: krem z kalafiora
+ II danie: sałatka z
pieczonych lub
duszonych buraków z
rukolą, roszponką lub
sałatą i kawałkami
grejpfruta
Rukola z kiełkami i
pomidorem
Sałatka ze szpinaku
lub botwinki z
malinami i
pomidorem
Dzień 31
Koktajl jarmużowy z
jabłkiem, marchewką i
cytryną
Surówka z białej
kapusty z cebulą i
papryką oraz sosem
malinowym
Kiełki rzodkiewki z
pietruszką + 2
łodygi
selera naciowego
Zupa: krem z dyni + II
danie: pieczona
cukinia z ziołami
Kapusta kiszona z
burakiem
Kiełki brokuła z
cebulą, pomidorami i
roszponką
Dzień 32
Koktajl z jabłka,
szpinaku i grejpfruta
Zupa: krem z dyni + II
danie: puree z selera +
kiszona kapusta
Sałatka
pomidorowa z
rzodkiewką i
ogórkiem
Chipsy z jarmużu +
kiełki rzodkiewki +
2
łodygi
selera
naciowego
Surówka z kapusty
pekińskiej z cebulą i
koperkiem
Dzień 33
Koktajl z jabłek,
grejpfruta i buraka
Surówka z
marchewki i selera z
jagodami
Zupa: krem z
zielonego ogórka
Surówka z buraków z
chrzanem lub
czosnkiem
Dzień 34
Koktajl z dyni, jabłka i
cytryny
Surówka z czerwonej
kapusty z papryką i
porem
Zupa: krem z
zielonego ogórka + II
danie: gotowane na
parze brokuły i
marchewka z selerem
oraz papryką +
kiszona kapusta
Seler naciowy i
pesto z pieczonej
papryki
Rukola z kiełkami i
pomidorem
Dzień 35
Koktajl z jabłka,
grejpfruta i natki
pietruszki
Papryka i seler
naciowy w słupkach
+ kiełki
Zupa: mus jabłkowo-
pietruszkowy + II
danie: lasagne z
cukinii z sosem
pomidorowo-
paprykowym
Pieczona dynia z
sokiem z cytryny i
ziołami
Surówka z kiszonej
kapusty z natką
pietruszki i papryką
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
110
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
111
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
112
Post warzywno-owocowy - jadłospis dla 1 osoby
Tydzień 5
Dzień 29 z 42
Śniadanie
Koktajl paprykowy
Składniki:
1 jabłko (145 g) (dokładnie umyte, może być ze skórką, jeśli zostało sparzone, bez ogryzka;
pokrojone w grube kawałki)
1 cytryna (wyciśnięty sok i miąższ lub obrana, oczyszczona z błon i pestek)
1 papryka (145 g) (surowa lub upieczona, bez strąka i nasion)
2 marchewki (po 50 g) (umyte, oskrobane, pokrojone na grube kawałki)
�½ łyżeczki
imbiru lub cynamonu
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera (zacznij od cytryny, potem jabłko, na koniec
marchewka, papryka i przyprawy).
2. Miksuj pulsacyjnie, na najwyższych obrotach, możliwie najkrócej, do połączenia składników
w koktajl.
Przekąska 1
Kiełki brokuła z cebulą, pomidorami
Składniki:
kiełki brokuła lub inne (czarnej rzepy, słonecznika, lucerny, cebuli) (ok. 25 g)
�½
małej cebuli (drobno posiekana)
50 g rukoli lub roszponki
1 pomidor (100 g)
25 g malin lub jabłka startego na tarce o drobnych oczkach (opcjonalnie)
zioła prowansalskie lub tymianek z rozmarynem i oregano
Przygotowanie:
1. Zaserwuj w jednej misce.
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
113
Obiad
Krem z kalafiora
Składniki:
400-500 ml wywaru warzywnego
�½
kalafiora (500 g) (umyty, pokrojony na mniejsze części)
�½
papryki (czerwona, pomarańczowa lub
żółta)
(bez nasion, pokrojona w grubą kostkę)
1 cebula (50 g) (obrana, drobno pokrojona)
2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
2
łyżki
soku z cytryny
1 szczypta chili (opcjonalnie)
�½ łyżeczki
oregano, tymianku lub ziół prowansalskich (opcjonalnie)
�½ łyżeczki
cynamonu lub gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Warzywa zalej w garnku wywarem, dodaj cynamon lub gałkę i zagotuj.
2. Na
średnim
ogniu gotuj zupę przez ok. 10-20 minut (powinna lekko pyrkać, a warzywa -
zmięknąć).
3. Dodaj sok z cytryny i dopraw pieprzem oraz jednym z trzech zestawów przypraw (chili,
zioła lub cynamon/gałka).
4. Zmiksuj zupę na krem za pomocą blendera. Połowę wystudź i odstaw do lodówki na
kolejny dzień.
Leczo warzywne z dynią
Składniki:
150 g cukinii (umyta, sparzona, pokrojona w grubą kostkę lub półksiężyce)
150 g dyni (obrana ze skórki, pokrojona w grubą kostkę)
�½
papryki (80 g) (surowa lub upieczona; pokrojona w grubą kostkę)
1
łodyga
selera naciowego (oczyszczona z
łyka,
pokrojona na plasterki)
2 marchewki (po 50 g) (umyta, oskrobana, pokrojona na plasterki)
�½
pietruszki (50 g) (umyta, obrana, pokrojona w półksiężyce)
1 pomidor (100 g) (umyty, pokrojony w kostkę)
1 cebula (obrana, pokrojona w półksiężyce lub drobno)
szczypta soli, pieprz, wędzona lub ostra papryka
świeży
koperek i/lub natka pietruszki
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
114
Zgłoś jeśli naruszono regulamin