Bułgarska salatka z burakowPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.350 g mlodych burakow,2 korniszony,1 lyzeczka koperku,1 lyzeczka szczypiorku.Sos:2 lyzki octu winnego,4 lyzki jogurtu naturalnego,sol, pieprz.1. Mlode buraki wyszorowac szczoteczka pod biezaca woda. Zalac zimna woda, ugotowac pod przykryciem. Gdy beda miekkie odcedzic i jeszcze cieple obrac.Ostudzic.2. Buraki i korniszony pokroic ostrym nozem w kostke o wielkosci 1 cm. Umytyszczypiorek i koperek pokroic na drobne kawalki.3. Przygotowac sos. Rozetrzec sol i pieprz z octem. Dodac jogurt, wymieszac.4. Do burakow dodac korniszony i szczypiorek. Zalac sosem. Przelozyc do salaterki i posypac koperkiem.5. Wariant: do salatki mozna dodac 500 g ugotowanych kartofli, pokrojonych wkostke. Do tej salatki nalezy przygotowac podwojna ilosc sosu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 46.
tatanka.com