Bułgarska salatka z burakow.doc

(20 KB) Pobierz
Bułgarska salatka z burakow

Bułgarska salatka z burakow
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
350 g mlodych burakow,
2 korniszony,
1 lyzeczka koperku,
1 lyzeczka szczypiorku.
Sos:
2 lyzki octu winnego,
4 lyzki jogurtu naturalnego,
sol, pieprz.

1. Mlode buraki wyszorowac szczoteczka pod biezaca woda. Zalac zimna woda, ugotowac pod przykryciem. Gdy beda miekkie odcedzic i jeszcze cieple obrac.
Ostudzic.
2. Buraki i korniszony pokroic ostrym nozem w kostke o wielkosci 1 cm. Umyty
szczypiorek i koperek pokroic na drobne kawalki.
3. Przygotowac sos. Rozetrzec sol i pieprz z octem. Dodac jogurt, wymieszac.
4. Do burakow dodac korniszony i szczypiorek. Zalac sosem. Przelozyc do salaterki i posypac koperkiem.
5. Wariant: do salatki mozna dodac 500 g ugotowanych kartofli, pokrojonych w
kostke. Do tej salatki nalezy przygotowac podwojna ilosc sosu.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 46.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin