Sałatka szwabska.docx

(13 KB) Pobierz

Sałatka szwabska

Składniki:

·         500 g ziemniaków ugotowanych lub upieczonych w mundurkach

·         100 g wędzonego boczku lub bekonu

·         2 cebule

·         1 pęczek dymki lub szczypiorku

·         2 ząbki czosnku

·         150 ml rosołu lub wywaru mięsnego (może być z kostki)

·         50 ml octu winnego lub soku z cytryny

·         4 łyżki oleju

·         sól, pieprz, cukier

http://www.kuron.com.pl/szablony/kuron/images/lay/blok1_bottom_left.gif

Sposób przyrządzania:

Ugotowane, ciepłe jeszcze ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek lub bekon. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dolewamy ocet winny lub sok z cytryny i wywar lub rosół. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Ziemniaki układamy na dnie naczynia i zalewamy je całą zawartością patelni. Posypujemy posiekaną dymką lub szczypiorkiem. Po ostudzeniu wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem delikatnie i dokładnie mieszamy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin