Sałatka szwabska
Składniki:
· 500 g ziemniaków ugotowanych lub upieczonych w mundurkach
· 100 g wędzonego boczku lub bekonu
· 2 cebule
· 1 pęczek dymki lub szczypiorku
· 2 ząbki czosnku
· 150 ml rosołu lub wywaru mięsnego (może być z kostki)
· 50 ml octu winnego lub soku z cytryny
· 4 łyżki oleju
· sól, pieprz, cukier
Sposób przyrządzania:
Ugotowane, ciepłe jeszcze ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek lub bekon. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dolewamy ocet winny lub sok z cytryny i wywar lub rosół. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Ziemniaki układamy na dnie naczynia i zalewamy je całą zawartością patelni. Posypujemy posiekaną dymką lub szczypiorkiem. Po ostudzeniu wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem delikatnie i dokładnie mieszamy.
tatanka.com