Żółty - liście brzozy i olchy, kora młodej jabłoni, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina i rumianek, łuski zwykłej cebuli (nawiasem mówiąc z łusek cebuli otrzymasz bardzo ładny kolor w odcieniach od żółtego do brązu) oraz igły modrzewiowe.Czerwony - marzanna, kora kruszyny i dębu, olchowe szyszki, owoce czarnego bzu, suszone jagody.Pomarańczowy - z marchwi i dyni oraz z połączenia czerwonego i żółtegoBrąz - łupiny i korzenie orzecha oraz igliwie jodły. Bardzo ciemny brązowy - dębu i olchy.Złoty - Przez połączenie brązowego z żółtymNiebieski - owoce tarninyFiolet - płatki ciemnej malwy, i mieszanie koloru czerwonego i niebieskiegoZieleń - niektóre trawy, zioła, w tym głównie pokrzywa, liście barwnika, młode żytoCzerń - wygotowane olchowe szyszki.
agawa18