Majonez do dekoracjiCzas przygotow. 55 min.500 ml majonezu,200 ml zageszczonego wywaru z cieleciny,lyzka zelatyny,sok cytrynowy.cukier, sol, pieprz,jarzyny i owoce do przybrania.1. Zelatyne namoczyc w zimnym wywarze z cieleciny, odstawic na 30 min.2. Wywar z zelatyna postawic na malym ogniu, mieszac i podgrzewac nie dopuszczjac do wrzenia, az sie zelatyna calkowicie rozpusci. Odstawic, lekkoochlodzic.3. Majonez doprawic sokiem cytrynowym, cukrem, sola i pieprzem. Dodac 3/4ochlodzonego, ale jeszcze plynnego wywaru, ubic trzepaczka na jednolita, puszysta mase.4. Pozostaly wywar z zelatyna zachowac do polania potrawy.- Tak przygotowanym majonezem mozna dekorowac ryby, drob lub pieczen. Z dobrzeochlodzonej ryby lub drobiu zdjac skore, mieso ulozyc na polmisku, posmarowac warstwa majonezu grubosci 5 mm. Przybrac jarzynami lub owocami i zalacpozostalym wywarem z zelatyna. Wstawic do lodowki przynajmniej na 3 godz.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 46.
tatanka.com