sos grzybowy szybki.doc

(25 KB) Pobierz

Składniki

-kilka suszonych grzybków
-30 dag pieczarek
-duża cebula
-śmietana 18% 200ml
-pieprz
-sól
-łyżka masła

Sposób przyrządzenia

Suszone grzybki namoczyć w 250ml gorącej wody. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Cebulkę obrać i pokroić na ćwierć talarki. Na patelni rozpuścić masło, dodać pieczarki i cebulkę. Poddusić chwilkę pod przykryciem. Wodę gdzie moczyły się suszone grzybki dodać do pieczarek. Suszone grzybki, jeśli są duże to pokroić. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 10 min., co jakiś czas zamieszać. Pokrywkę zdjąć, do większego kubka, nabrać kilka łyżek sosu z patelni, dodać całą śmietanę. Rozbełtać całość widelcem i wlać na patelnię, dodać sól i pieprz. Pogotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin