Sos szczypiorkowy
Składniki na 4 porcje:
2 szklanki beszamelu
(przygotowanego z Bulionem warzywnym w płynie WINIARY)
pół szklanki gęstej śmietany
pęczek posiekanego szczypiorku
sok z połowy cytryny
cukier, sól
Najpierw przygotuj beszamel - 2 łyżki masła roztop, następnie dodaj mąkę i, energicznie mieszając, zasmaż (ale nie rumień!). Później - wciąż mieszając - porcjami dolewaj zimny bulion (2 szklanki) i całość gotuj 7-8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw go sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Posiekany szczypiorek wsyp do gorącego sosu i, ciągle mieszając, zagotuj. Zdejmij z ognia, zapraw śmietaną, dodaj do smaku sok z cytryny oraz cukier i sól.
Podawaj do sztuki mięsa i potraw z warzyw.
tatanka.com