Zupa warzywna z cukinią.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 2 średnie cukinie

 

• 2 marchewki

 

• 1 pietruszka

 

• 1/2 małego selera

 

• 4- 5 średnich ziemniaków

 

• 1 por

 

• ostre czerwone papryczki

 

• sól, pieprz, 3 angielskie ziela, 2 liście laurowe

 

• ewentualnie jedna kostka rosołowa

 

Etapy przygotowania

 

1. Cukinie umyć i pokroić w pół plasterki.

 

2. Zagotować 1 - 1,5 litra wody.

 

3. Pietruszkę, selera, marchewki i ziemniaki, pora obrać i umyć. Ziemniaki i selera pokroić w kostkę lub małe pół/ćwierć plasterki. Marchew i pietruszkę pokroić w pół lub ćwierć plasterki. Pora pokroić w krązki.

 

4. Ziele angielskie i liście laurowe zawinąć w gazik, zawiązać nitką. Pod koniec gotowania ułatwi nam to wyłowienie przypraw.

 

5. Do wrzącej lekko osolonej wody wrzucić pietruszkę, selera, marchew, pietruszkę. Przygotowane wcześniej przyprawy dodać do zupy. Gotować pod przykryciem około 10 - 15 minut.

 

6. Paprykę umyć, pozbawić pestek. Pokroić na drobne kawałki - płatki.

 

7. Do gotującej się zupy dorzucić papryke i cukinię.

 

8. Zagotować, gotować przez około 5 - 10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

 

9. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można posypać świeżym, posiekanym koperkiem i natką pietruszki lub kolendrą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin