BIGOS Z KAPUSTY WŁOSKIEJ I ŚLIWEK.doc

(27 KB) Pobierz
BIGOS Z KAPUSTY WŁOSKIEJ I ŚLIWEK

 

 

                   BIGOS Z KAPUSTY WŁOSKIEJ I ŚLIWEK      

 

 

                                    40 dag kapusty włoskiej

                                  40 dag kapusty białej

                                  40 dag śliwek węgierek - świeżych lub mrożonych

                                  40 dag mięsa wieprzowego z łopatki

                                    40 dag kiełbasy podlaskiej

                                  20 dag boczku wędzonego

                                      1 cebula

                                    2 pomidory

                                      2 łyżki koncentratu pomidorowego

                                     1 łyżka masła

                                    2 goździki

                                         liść laurowy

                                    3 jagody jałowca

                                     1 łyżeczka vegety lub jarzynki

                                     1 łyżeczka kminku

                                      1 łyżeczka suszonego tymianku

                                    ½ łyżeczki majeranku

                                    ½ łyżeczki estragonu

                                         sól, pieprz

 

 

Kapustę białą oraz włoską obrać z wierzchnich liści, opłukać, osączyć i cienko poszatkować. Śliwki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Cebulę obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.

Mięso umyć. Kiełbasę obrać z osłonki i razem z mięsem oraz boczkiem również pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć na maśle, skwarki odłożyć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć mieszając, 4 minuty.

Włożyć pomidory, dodać koncentrat pomidorowy i dusić 10 minut, dodać kapustę i śliwki, wymieszać i dusić jeszcze około 20 minut pod przykryciem, co pewien czas mieszając.

Następnie włożyć kiełbasę, skwarki oraz przyprawy, wymieszać i dusić jeszcze 2 minuty. Potem usunąć liść laurowy, goździki i jagody jałowca.

Bigos podawać z pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin